Despre uleiul de pește am scris într-o postare anterioară. Acum, revin, după cum am promis, cu un concurs cu produse de la Secom România.
Perioade încărcate nu avem doar noi, adulții. Ci și copiii. Perioade încărcate și solicitante din puct de vedere fizic și psihic. Una dintre ele ar fi, de exemplu, cea de după vacanță. Adică fix perioada (re)acomodării la programul de grădiniță, respectiv de școală. Iar dacă vă duceți copilul și la activități extrașcolare, ”bombardamentul informațional” îl solicită și mai mult. Păi cum credeți că le este lor să treacă la programul de școală / grădiniță după o vară relaxantă, cu somn de voie, cu mai puține reguli, mai puține lecții de scris?
În astfel de momente e bine să-i ajutați pe copii (indiferent de vârsta lor) să treacă mai ușor peste această perioadă solicitantă. Cum o faceți, asta aș vrea să știu de la voi. Iar patru dintre voi vor primi de la SECOM România câte un Cod Liver Oil + o SECOMpedie®.
Ca să fiu și mai clară: mecanismul concursului este următorul
- Voi răspundeți la o întrebare printr-un comentariu la finalul acestui articol. Vă rog să vă înscrieți cu NUMELE DIN ACTUL DE IDENTITATE.
- Puteți scrie UN SINGUR RĂSPUNS în perioada 16-25 octombrie.
- Împreună cu un reprezentatant al SECOM voi alege 4 persoane. Fiecare va primi un Cod Liver Oil + o SECOMpedie® (o cărticică drăguță pentru copii, despre creier). Adică, fiecare va primi o sticluță cu ulei de pește și o cărticică bună de citit copiilor 😉
- Pe 27 octombrie anunț numele celor 4 câștigători, printr-un update la aceast postare. Aceștia vor avea la dispoziție 5 zile calendaristice să îmi comunice adresele lor, pentru a le expedia cadourile. În caz contrar, voi alege alte persoane în locul celor cărora nu au trimis informațiile în timp.
- M-aș bucura să dați un share acestui concurs, dar nu e o condiție pentru cei care vor să participe.
Așadar, iată întrebarea de concurs:
Cum îi ajutați pe copii să treacă prin perioada stresantă de (re)adaptare de la vacanță, la programul școlar / la grădi?
Răspundeți printr-un comentariu, la finalul postării, până la data de 25 octombrie 2017, ora 00.00.
UPDATE
Iată care sunt cele patru câștigătoare:
Dragelor, felicitări! Aștept un mesaj privat pe Facebook în care să îmi dați datele voastre: numele din buletin, adresa unde să vă trimit cadourile și un număr de telefon la care să vă sune curierul. Dacă în cinci zile, începând de astăzi nu primesc mesajul de revendicare a premiului, voi alege o altă persoană căreia să îi trimit premiul nerevendicat.
Il ajut pe Andrei facand inviorare in fiecare dimineata , adica exercitii. Nu ii displace deloc, pentru ca le facem impreuna si i se pare haios 🙂 La flotari, atunci cand oboseste il pun pe spatele meu si fac flotari cu el in spate, asta i se pare cel mai haios 🙂 Impreuna, reusim sa trecem peste orice!
In cazul nostru cu multe incurajari si pregatire” psihica” dinainte! la acestea se adauga sprijin neconditionat in orice moment! Cum stim ca starea de bine vine din interior, dar totusi nu putem asigura niciodata necesarul energetic din alimentatie, dam cu regularitate fetitei suplimente (vitamine, calciu alternativ cu fierul si bineinteles, uleiul de peste, ale carui beneficii le cunoastem foarte bine, pentru ca ne-a fost de folos intr-o situatie delicata).
Este chiar dificila re/adaptarea si la mine ca adult dupa un concediu relaxant si placut, dar la ea care alearga toata ziua si e franta seara. Eu dimineata o trezesc cu un cantecel si pana la gradinita facem tot felul de jocuri ca sa ii trezesc interesul si curiozitatea de a ajunge mai repede 😊
După ore ieșim sa ne plimbam prin parc, cu bicicletele, incercam sa râdem mai mult și bineînțeles ne-am am apucat de gimnastica ptr a uita de stresul de la școală .
3 ani si jumatate!
Bogdy incepe diminetile cu masaj si scarmanat pe spate. Adora asta. Dupa fugim la scoala cu zambetul pe buze
La noi trecera nu este chiar foarte dificila . Incercam sa pastram acelasi program ,de somn . Iar temele le facem in forma de joaca:).
Singura diferenta in vacanta este ca ne plimbam mai mult .
Seara de seara (si in vacanta si in timpul anul scolar) il adorm seara devreme, tocmai pentru a se trezi dimineata devreme. Ii spun tot timpul ca la gradiniti sunt copii frumosi, ca va lega prietenii cu ei, ca educatoarea le va spune povesti de neuitat si ca va invata jocurile copilariei si ca nu se va plictisi niciodata 🙂
In primul rând reluam programul de somn, masa sa fie cât mai apropiat de cel de la grădinița. Apoi conectarea este f importantă, petrecerea timpului împreuna cât mai mult.
Din păcate , fetița mea a mers și în ” vacanta la gradi, pt că nu avem cu cine sa o lăsăm. Dar este ok, fericita că merge la gradi la gașca ei de pici. Dimineața se uită un pic la desene, apoi ușor incepem sa ne îmbrăcăm, pupam , etc. O zi frumoasa tuturor
Uleiul din ficat de cod e unul din cele mai complexe alimente, principala sursa naturala de vitamina D dar si grasimi sanatoase – perfect pt iarna.
Noua nu ne place, asa ca am ales sa mancam ficat de cod (ascuns in alimente) – sunt convinsa ca sanatatea vine din interior asa ca depun atentie la alimentatie dar si la starea psihica (de, tot patzitul e priceput).
Ce mai facem in mod regulat si cred ca e important: exercitii fizice (piscina, mai putin eu), alergat (mai mult tati), bicicleta, si aproape zilnic toata familia streching (aici ma enerveaza mobilitatea fetei de isi pune picioarele dupa cap).
Adaptarea dureaza ceva timp, deci folosesc rutina dimineața, pentru adaptarea fizica si muuuulta joacă si conectare pentru adaptarea psihică. Iar pentru ca a sosit timpul rece am adăugat vitamina C si mierea cu catina pentru a evita bolile, deci pauze din adaptare.
In primul rand schimbam ora de culcare, seara… ora 21 ne apuca citind povesti, poezii, un roman de beletristica pt copii pe care il citim in mai multe seri, enciclopedii de toate felurile pt copii…etc dupa preferintele sau dorintele copilului pe momemt si kiar incercam sa respecram si programa scolara pt perioada in care ne aflam. Apoi cu un suplimemt de ulei de peste… o lingurta pe zi… si imbinand distractia (joaca in casa, vizionat ceva la tv, iesitul afara in parc cu minge, bicicleta…etc) cu ceva teme si lecturi suplimentare acasa… si mai ales somnul de pranz este fff important la noi, ne ajuta intotdeauna sa avem dupaamieze si seri frumoase de weekend, pt ca suntem seara mai odihniti dupa un somn de o ora jumate la pranz! Cat a stat acasa si nu mergea la afterschool, dormea la pranz si era totul minunat seara kiar si in cursul saptamamii… acum de cand mergem la afterschool…seara nu mai este asa de fructoasa pt ca este ff obosit dupa o zi plina la scoala si after….
Suntem in cautare de solutii mai bune… si cred ca vom renunta la after intr.un final!
Cam asa ne petrecem zilele saptamanii… cu mai multa distractie in aer liber in weekend si mai putin in cursul sapt… exceptand miercuri si vineri cand practicam hokey… sport care ne ajuta, de asemenea sa ne intarim organismul si imunitatea, orice sport este benefic pt al practica copiii nostri….
Toate cele bune tuturor parintilor si copiilor, iar mamele sa fie inspirate, odihnite si rabdatoare pt a putea face cu puii lor tot ce.si propun! Mult succes mamici, tatici si copilasi, atat la distractie cat si la teme, fie ele obligatorii sau suplimentare!
Tudor are 5 ani si de la 3 ani e la gradi.Programul de adaptare e acelasi de atunci incoace.Il adorm mult mai devreme decat in vacanta astfel incat sa isi faca 9-10 ore de somn.Niciodata nu pleaca de acasa pana nu isi savureaza.micul dejun:-) astfel drumul spre gradi e lin si placut.
Andrei este in primul an la gradi, iar Stefan in cel de-al doilea. Ambii sunt nazdravani si plini de energie insa atunci cand vine vorba de gradi, devin moracanosi si “mamosi”. Ca doar la gradi, sunt reguli care trebuiesc respectate, iar lor nu le place asta…in special lui Andrei, care este mai rebel din fire si cu greu poate sta la masuta fara sa-si deranjeze colegii.
Avand deja ” in spate”, experienta neplacuta, de anul trecut, cu Stefan, cand ne-am confruntat cu multe plansete si diferite viroze, chiar din primele saptamani de gradi, ne-am decis ca anul acesta, sa facem lucrurile diferit. De data aceasta, avem doi copii care merg in colectivitate si nu ne permitem dublarea surprizelor neplacute.
Asadar, pentru a-i ajuta sa treaca cat mai usor prin perioada stresanta de (re)adaptare la gradinita, am recurs la urmatoarele:
– am inceput de pe 15 august, un tratament de imunizare, printre care si multa vitamina C, pentru a-i feri de raceli ( daca nu de toate, macar de cele din primele saptamani).
– cu o saptamana inainte de inceperea gradinitei, am incercat, sa respectam
si o rutina zilnica ce implica trezirea de dimineata, somnul de pranz si mersul la culcare seara cel tarziu la ora 22:00.
– in prima luna i-am luat acasa la ora 12, fix dupa masa de pranz, desi ei merg la o gradinita cu program prelungit pana la ora 17( ceea ce implica si un somnic dupa masa de pranz plus alte activitati dupa ce se trezesc).
– i-am lasat sa-si aleaga in fiecare zi cate o jucarie pe care sa o ia cu ei la gradi, ca sa se simta mai bine (chiar daca asta a insemnat ca in unele zile sa caram cu noi basculanta sau tirul).
In momentul de fata, pot sa spun ca anul acesta, prichindeii mei s-au acomodat destul de bine la gradi si nu am avut neplaceri.
Am tot citit despre uleiul de peste. Cred ca merita incercat!
Buna ziua. Numele meu este Mihaela Nedelea si sunt mamica lui Alexandru. Un nazdravan de 2 ani si 7 luni ale carui preocupari sunt joaca, sotiile, nazbatiile si dupa ce le face pe toate somnul! Va dati seama ca pentru toate acestea este nevoie de multa energie. Din ce tin eu minte in perioada prenatala imi daduse medicul care mi-a monitorizat sarcina niste capsule care contineau printre altele si ulei de peste, dar nu cred ca i-ar strica si acum inca o repriza mai ales ca suntem in plina toamna, iar iarna se apropie cu pasi repezi. Imunitatea trebuie ajutata si ea asa cum putem.
Si eu ii dau copilului meu de 2 ani si 8 luni acest ulei pt ca am citit cat de important este in dezvoltarea neuronala a copilului. In acelasi timp folosim si vitamin a C . Ne place Secom 😉
Conectarea și răbdarea – astea sunt cuvintele cheie când vine vorba de a-mi ajuta copilul să treacă prin orice situație, fie ea și adaptarea la nou. Zic la nou, pentru că năzdrăvanul meu este acum clasa zero. Este destul de greu pentru el, mai ales că este un copil foarte energic (hiperactiv, cum spune profesoara). Nu se poate concentra, i se pare plictisitor la școală, să stea în bancă, să nu vorbească (atât de mult la ore), să țină ritmul cu colegii, să nu mai vrea să se joace tot timpul. Acasă mai plânge că îi este dor de grădiniță, că la școală sunt prea multe de învățat. Ni s-a recomandat să îl ducem la un sport de echipă pentru a-și consuma energia, așa că merge la karate. Este un efort pentru el să se concentreze și să aștepte să îi vină rândul. Îi explicăm, pe înțelesul lui, că trebuie să respecte acele reguli, pe care și noi le-am respectat și de aceea am crescut și știm atât de multe lucruri, Ne jucăm, la cererea lui, de-a școala, dar schimbăm rolurile: îl lăsăm pe el să fie profesoara și noi, elevii. El o imită pe doamna (așa aflăm și noi cum percepe el școala). Apoi, somn la prânz, ieșiri în aer liber, multe fructe, povești, cântece. Cam așa ne descurcăm noi. Cred că o cură cu ulei de pește ar fi bine venită, mai ales că și nouă ne-a recomandat pediatra (cum ai scris și tu) pentru partea de concentrare. Succes
Noi acum, la clasa a doua, incercam sa luam totul treptat. Repetam, ne reamibtim, exersam….dar citind articolul mi s a parut o idee buna su uleiul de peste, chiar mi am reamintit ca si noua cand eram mici ne dadeau parintii….si a fost bine!
Toata vara in parc a fost ca o permanenta reintalnire a scolarilor si a piticilor de gradi, asa ca in privinta socializarii cu colegii a fost foarte usor, mai greu ne-a fost cu somnul, dar am luat-o incet, incet, cu pupici si imbratisari. Daca la Andrei la gradita a fost totul ok, fara plans si mofturi, de fapt abia astepta sa plec ca sa fuga la prietenii lui, la Ioana a fost mai dificil, a trecut in clasa intai si din prima saptamana a inceput sa primeasca teme acasa, cu ea inca lucrez la readaptare. Speram sa si reusim cat de curand.
Puiul nostru e mic, dar nu mai este mult şi va începe grădi. Nici nu vreau să mă gândesc la ce tactici mă voi preta pentru a îi face adaptarea la colectivitate mai uşoară. Asta pentru că şi acum, când mergem în parc sau suntem în vreun supermarket, iar când o fetiţă vine să “îi facă curte “el un-doi se prinde de piciorul meu, se ascunde. Nu ştiu dacă de ruşinare sau de ce.
Îi place joaca şi e pasionat de PC. Mda, ştiu, cam prematur, dar… În plus, este dependent de prezenţa unui adult chiar şi atunci când se joacă.
Sunt convinsă că în perioada de adaptare va trebui să fiu şi mai atentă cu el decât sunt deja. Să ne jucăm mai mult. Să avem activităţi care-i fac plăcere şi pe care le va urma şi la grădiniţă. Îi voi explica, cu bold, că aşa cum ne distrăm noi acasă, se va distra şi la grădiniţă. Şi că îşi va face prieteni, bobici aşa ca el. Chiar şi acum, când îl întreb “Cine e bobo?”, Flaviu arată convins cu degeţelul înspre el. Deci, da, el e bobo (bebe).
Eu cred că trebuie comunicat foarte mult cu copilul şi angrenat în tot felul de trebuşoare. Să nu aibă timp să se gândească că “offf, iar la grădi”? La câtă energie au, e musai ca aceasta să fie consumată în activităţi recreative, educative, care îi fac plăcere, dar care îl şi ajută în formare. În plus, trebuie făcut în aşa fel încât să nu perceapă într-un mod tragic întregul program (în cazul nostru, cel de la grădiniţă). Moderaţia şi diversitatea au un cuvânt important de spus. E important să le facem pe toate în ritmul lui ţinând cont de nevoile sale prioritare.
Mulţumim pentru concurs! SECOM este de vis. Ne-am îndrăgostit de Child Life de când cu semnele de rahitism ale piticului, când am hotărât să încercăm VitaminaD3 (nu bună, ci extrem de bună) pe care o luăm în continuare.