Ce carne (să nu) dăm bebelului

Diversificarea aduce cu sine o mie şi una de întrebări şi, totodată, de griji. Câte dintre voi nu s-au întrebat „ce e bine să-i dai lui bebe?”, „când trebiue să îi dai să pape nu ştiu ce aliment?”, „care e cantitatea optimă de mâncare?”, „ce combinaţii sunt sau nu permise?”, iar lista poate continua până la o mie şi una întrebări şi, poate, chiar mai mult de atât.

Neavând rude la ţară şi nici o altă posibilitate de a mă aproviziona cu legume, fructe, ouă şi carne sănătoase, sunt victima sigură a produselor din comerţ, despre care, ştiţi foarte bine, se tot spune, se tot scrie că sunt nesănătoase din cauza chimicalelor injectate în legume, fructe, respectiv, animale. În condiţiile astea, mereu mi-am pus problema: cât de safe sunt produsele pe care i le dau Alexiei? Carnea, de exemplu. Mi s-a tot spus cât de nesănătoasă este cea de pui luată din magazine. Aşa cum am făcut mereu, nu am plecat urechea la cele spuse de lume.

I-am dat în continuare Alexiei piept şi pulpă de pui, mergând pe premisa că nu doar puii sunt îndopaţi cu chimicale, ci şi vaca ori curcanul. Iar dacă nu li se injectează cine ştie ce minuni, tot sunt „poluate”, ca să zic aşa, pentru că nu am nici o garanţie că iarba pe care o pasc vacile şi mâncarea pe care o primesc curcanii sunt de cea mai bună calitate, fără chimicale, fără alte minunăţii dăunătoare. Dar, după ce am citit pe sfatulparintilor.ro un material despre efectele cărnii de pui injectaţi cu hormoni de creştere, mi-am revizuit atitudinea. Păi cum să trec cu vederea că hormonii injectaţi în pui (din dorinţa producătorilor de a-i face să crească mai repede pentru a-i pune în vânzare) pot duce la tulburări hormonale, la apariţia chisturilor ovariene la 6 ani, a părului pubian la 4 ani, sau chiar a nodulilor la sân la 8 ani? Cum să mai fiu liniştită când din cauza hormonilor injectaţi în pui, copiii pot deveni supraponderali? (vezi aici articolul original despre ce carne să (nu) dăm copiilor).

Bun, soluţia e să merg în piaţă să cumpăr de la ţăran fructe, carne, ouă, lapte. Corect! Numai că nici în autenticitatea acestor ţărani de la piaţă nu mai am încredere. Asta după ce m-am „fript”, cumpărând de la ţăran fructe româneşti, vezi Doamne, din propria livadă, şi, când colo, s-au dovedit a fi la fel de lipsite de gust ca şi cele cumpărate de la hipermarket. Am luat şi ouă de la ţăran, numai că, surpriză, gălbenuşul acela de ou de ţară despre care ştiu că trebuie să fie galben închis, era la fel de „incolor” ca şi al unui ou luat de la magazin. Am luat şi brânză dulce de la o tanti din faţa scării. A avut gust de… lapte praf. Concluzia? Vreau să mă mut la curte! Dar nu cred că asta se va întâmpla în această viaţă 🙁

14 Comments

  1. Cristina, eu am ajuns de multa vreme la concluzia ca daca ne-am feri de toate cele blamate am ajunge sa ne hranim cu aer…asa ca incep sa pun in cantar si faptul ca trebuie sa manance de toate si ca, mai devreme sau mai tarziu tot va ajunge sa manance cele de care o feresc eu. Desigur, aici nu ma refer la junk food…ci la alimente de baza (blamate intens sau mai putin intens). Asa ca…am ales sa ma documentez si sa iau o decizie echilibrata, nu musai bazata pe campanii mai mari sau mai mici, mai mult sau mai putin argumentate. Eu i-am dat pui dintotdeauna si ii dau si acum. De cand ne-am mutat in Belgia, prefer curcanul pentru ca la ei este la acelasi pret cu puiul (si este considerat mai sanatos). Pe de alta parte, am auzit din diverse parti ca in momentul diversificarii, cea mai sanatoasa (aici nu vorbim insa de injectat ci de digerare, grasimi etc) este cea de gaina si de curca. Vorba ta insa…de unde gaini si curci, in buricul orasului? iti reamintesc insa ca exista multe campanii de marketing duse impotriva unor produse anume- vezi perioada in care se arunca cu pietre in pangasius si circulau niste emailuri terifiante despre cresterea pestilor pangasius….de ce? Pai priveste si partea cealalta…pangasius ajunsese unul din cei mai “populari” pesti, unul din cei mai recomandati in diversificare si unul din cei mai consumati de populatia ama toare de peste…asta in detrimentul altor pesti comercializati, la scara larga si internationala, de diversi comercianti (producatori sau nu) care eu pierdut sute de milioane de euro din cauza “urcusului fulminant” al acestui peste, in preferintele consumatorilor….so? Tie ce-ti spune chestia asta….nu era logic sa faca ceva ca sa isi recastige pozitia? Ar fi multe de spus…dar ma rezum la atat momentan.
    Pupici

    1. Oana, ai MARE dreptate. Acum merg pe principul: cât timp pot decide eu ce mănâncă fata, îi dau lucruri cât mai sănătoase. Dar nici alea nu am garanţia 100% k sunt “pure”. Şi, vorba ta, acum sănătos e tot ce are în spate o promovare cât mai puternică.

  2. Eu am vila,cu piscina,curte mare,dar stau tot la bloc…nu am mai fost la vila de trei saptamani.

  3. 😀 Desi Maria e alimentata, de cele mai multe ori, cu carnuri de tara, ii dau dreptate Oanei. Eu nu m-am ferit niciodata sa ii cumpar pui din magazin atunci cand ramaneam “descoperiti” sau sa ii comand un piept sau o pulpa de pui prin restaurante. E crunt ce se intampla, insa nu ne putem ferii chiar de tot… plus ca la capitolul mancare mi se pare cel mai greu… La gradi nu ii va da nimeni alimente bio sau eco, si atunci va face cu siguranta reactii la chimicalele din mancarea “populara” …

    1. intr-adevar, nu-i poti feri tot timpul. si oricat incercam sa-i hranim sanatos, nu atim cat de sanatoase 100% sunt pridusele. chiar si cele bio, pana la urma

  4. De acord si dintr-o privinta, si din cealalta: e bine sa le dam alimente cat mai sanatoase, bio, cat mai des, dar nu in totalitate, nu exclusiv, pentru ca mai devreme sau mai tarziu probabil ca vor consuma si alimente ne-bio si nu putem sti care va fi reacta organismului
    Noi din fericire avem bunic la tara, nu creste pui cu concentrate, ci cu porumb, dar cine stie daca porumbul ala o fi sau modificat genetic sau mai stiu eu cum?

    1. exact la asta ma refeream si eu. nu ai nici o garantie ca animalele sunt primesc hrana bio. sa va traiasca bunicii si la cat mai multe vacante la curte.

  5. Nu fac misto si nu o fac nici in ciuda,dar nu m-as muta de la bloc…am tot confortul.La casa,la curte e foarte mult de lucru.
    Sa-ti traiasca bebelusha si sa creasca sanatoasa

  6. Racunosc ca si noi suntem norocosi.Bunicul tocmai isi pregateste solarul pt rosii, ardei si altele.siropuri , murate pt noi si alte bunatati sunt facute tot de el.carne, oua ii cumparam de la un nene care sta in apropierea casei noastre.Asta nu inseamna ca Daria nu mancana si pui , carne , ficatei, lactate din comert.am mai spus , au spus o si altii , moderatia e cheia succesului ;)!apropo de carne ….nu stiu cate mamici stiu , spre exemplu, ca un copil de 2 ani poate sa consume carne de porc , foarte slaba intra adevar si faptul ca e mai sanatoasa decat puiuil , chiar dc asta inseamna daramarea unui mit???eu am rms ca la dentist cand am aflat asta de la un specialist in nutritia copiilor.nu i am dat pana acum , cred ca mai mult din principiu, ca am eu inoculat in minte ca porcul e greu , nesanatos.adevarul e ca noi nu prea consuma porc , poate si de asta am ferit o pe Daria.ma rog , solutiile sunt undeva la mijloc, intotdeauna, in ceea ce priveste alimentatia copiilor.asta era concluzia mea,pup!

    1. Esti o norocoasa. Nu ni-l imprumuti si noua pe bunicul? 🙂 Am mai auzit de treaba asta despre carnea de porc. si tot de la un medic. Mi separe corect ce spui tu: moderatia e cheia succesului. Numa ci, vezi tu, ma “oftic” rau de tot ca nu pot face si eu acelasi lucru: sa ii pot oferi Alexiei si din comert si din curte. FFFF rar avem ocazia sa ii dam ceva sanatos. Poate cine stie, mai incolo, peste cativa anisori o iesi si soarele pe strada noastra si vom cunoaste pe cineva de incredere cu un petec de pamant si oratanii prin curte de la care sa putem achizitiona ce avem nevoie:))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close