foto-annie-spratt-unsplash

Căutam un dezumidificator de cameră și m-am ales cu un aparat 3 în 1. A evoluat tehnica, dom’le!

Dezumidificator de cameră sau umidificator? Întrebarea asta nu mi-a dat pace când am născut-o pe Alexia. Pe atunci, din dorința mea de a asigura copilului tot confortul, am cumpărat (zic eu, acum, după ani) mult prea multe chestii pe care am ajuns să nu le mai folosesc. Știți și voi ce spun, nu-i așa?

Cred că mulți părinți, la primul copil, sunt dornici să cumpere cât mai multe pentru confortul bebelușului. De la haine, accesorii, la gadgeturi. Uneori, însă, cumpărăm prea multe. Mi se pare firesc, sincer. Pentru că vrem tot, dar TOT ce e mai bun pentru copilul nostru.  

Printre lucrurile pe care mi le-am dorit pentru bebelușul meu a fost un aparat care să asigure un aer optim în cameră. Doar că, acum 9 ani, prețurile pentru astfel de aparate mi se păreau cam prohibitive. În plus, urma să ne mutăm din casa în care s-a născut fata mea, așa că am amânat achiziționarea unui aparat. 

Acum, a revenit dorința. De fapt, mai mult nevoia decât dorința. Să vă zic, pe scurt, de ce taman acum mi s-a pus pata să caut un astfel de aparat. Aparat ce este bun la casa omului, fie că ai bebeluș sau nu! Ah, bașca e util și în cazul animalelor de companie, din câte am citit eu. Că nici lor nu le pică prea bine o umiditate prea mare sau prea mică în casă 😉

Când în casă aerul e pre auscat, hai, mai sunt metode de creșterea nivelului umidității:

 • Dispozitive sau vase cu apă, puse pe calorifer
 • Uscarea rufelor pe un cadru, fix în cameră
rufe-la-uscat-in-camera-foto-blogulmameiRO
 • Făcut baie cu ușa deschisă, pentru ca aburul să pătrundă în casă și astfel, să mai reducă dinaerul uscat

În prezent, noi locuim într-un apartament unde aerul este destul de uscat. Însă, la bunici, situația este la polul opus: umiditatea din în casă a crescut după izolarea blocului. Au apărut petele de mucegai și asta, pentru mine, e ca și cum cineva ar fi tras inelul grenadei și urmează o explozie. Fix în casa în care Alexia petrece destul timp. De ce am făcut comparația asta? Pentru că umezeala din casă nu e a bună!

Hai să vă spun doar trei dintre riscurile locuirii într-o casă cu umiditatea crescută:

1. Alergii și rinite alergice –umiditatea favorizează dezvoltarea microorganismelor care determină apariția alergiilor. Ăia mici, acarienii, despre ei vorbesc. Strănuturile, ochii roșii și senzația de mâncărime a ochilor și a nărilor sunt doar câteva dintre simptomele unor alergii ce apar din cauza umidității din locuință.

2. Afecțiuni și infecțiirespiratorii. Prea multă umiditate poate determina dezvoltarea unor afecțiuni la nivelul sistemului respirator. Faringitele, amigdalitele, bronșitele, astmul bronșic – toate pot apărea sau se pot agrava din cauza umidității ridicate din casă.

3. Mucegaiul! Oh, da, acest mare iubitor de umezeală! Acest Babau care ne face viața amară! De ce nu e bun mucegaiul, sper, nu mai e nevoie să dezvolt. E internetul plin de articole despre efectele mucegaiului în casă.

În concluzie, pusă să aleg între unumidificator și un dezumidificator de cameră, l-am ales pe cel de-al doilea. Cum ziceam, de ridicat nivelul umidității într-o casă cu aerul prea uscat e mai ușor decât a reduce umiditatea.

Primii doi pași i-am făcut: m-am documentat și am decis ce trebuie să cumpăr. Al treilea pas, însă, e cel maidificil: alegerea unui dezumidificator de cameră potrivit.

Cum știu ce dezumidificator de cameră să aleg?

Vă zic care sunt criteriile după care eu mă ghidez când cumpăr ceva:

 1. Caut mai multe aparate, pe internet
 2. Compar modelele între ele
 3. Analizez raportul performanță-preț
 4. Pentru produsele mai scumpe, verific dacă există varianta cumpărării în rate, fără dobândă
 5. Citesc TOATE comentariile celor care au cumpărat un produs. Nu doar pe pagina magazinului, ci și pe Google.

Știu, pare complicat, mănâncă mult timp… Dar, atunci când vine vorba de o decizie ce implică în primul rând sănătatea, nu mă arunc la prima ofertă. Deh, sunt o pretențioasă. Știu. Mi s-aspus și mi se tot spune. Dar nu pot fi altfel atunci când vine vorba de sănătatea familiei mele, dar și de investițiile noastre.

După ce am trecut prin etapele demai sus, a venit și momentul culminant: să aleg dispozitivul potrivit. Iar câștigător la puncte a fost dezumidificatorul de la Alecoair.

dezumidificator-D12-alecoair

De ce am ales Dezumidificator AlecoAir D12 ECO

 1. În primul rând, mi s-a părut ok raportul performanță-preț
 2. M-afăcut curioasă rrrrău opțiunea de uscare a rufelor (revin cu detalii)
 3. D12 are un consum de156-190W. La o funcționare de 4-6 ore, rezultă un consum de 0,8 – 1,5 max 2kW. Deci, grosso modo, este cam de 3-4 ori mai economic decât un uscător clasic derufe
 4. Dezumidificatorul de cameră D 12 este silențios
 5. Poate fi ușor de transportat datorită roților
 6. Are funcție de IONIZARE, adică ajută la purificarea aerului
 7. Este dotat cu prefiltru antibacterian ce poate fi spălat
 8. Are funcție child lock
 9. Poate fi programat când să pornească și când să se oprească
 10. Este ușor de întreținut și de manevrat
 11. Aparatul repornește singur la căderi detensiune
 12. Acest dezumidificator de cameră se oprește atunci când se umple rezervorul de apă.
 13. Poate fi achiziționat în rate, fără dobândă
 14. Produsele aflate în garanție, în caz deprobleme, sunt preluate și returnate GRATUIT

Dece am zis că acesta e un produs 3 în 1? Pentru că el e dezumidificator. Dar și usucă rufele, și ionizează (purifică) aerul. Deci, un singur aparat, care face 3 chestii mișto!

Ce zic oamenii despre dezumidificatorul AlecoAir D12 ECO

Multe, extrem de multe dintre comentariile celor care au cumpărat acest dezumidificator de cameră sunt încurajatoare. Din aceste comentarii am aflat că:

 • Este mai silențios decât frigiderul. În treapta 1, aproape că nu se aude cu purificatorul/ionizatorul pornit
 • Este ușor de setat
 • Umiditatea din încăpere scade și cu 20%în doar 1-2 ore de la pornirea aparatului
 • Aparatul ajunge foarte repede la cei care îl comandă online
 • Are un consumul scăzut de energie
 • Unul dintre clienți, care spunea că a avut probleme cu aparatul, era uimit de promptitudinea firmei în a îl înlocui imediat ce a semnalat neregula.

Cum vine asta: dezumidificatorul care usucă rufele?

Și, așa cum am promis, revin la ceea ce pe mine m-a cucerit definitiv la acest aparat: opțiunea de uscare a rufelor.

Pentru uscarea rufelor în mod eficient cu un dezumidificator este recomandat să se așezerufele într-o încăpere cu o dimensiune mai mică. În baie, de exemplu. Rufele să fie întinse cu distanță între ele, pentru a permite ventilarea aerului. 

Când este activată funcția de uscare rufe a dezumidificatorului D12 se întâmplă două lucruri:

 1. aerul se usucă prin trecerea lui prin dezumidificator
 2. dezumidificatorul trece pe niște presetări ce presupun:

==>> creșterea vitezei de ventilare (treaptă mare de ventilare). Asta duce la creșterea vitezei de circulare a aerului din cameră prin aparat => ventilarea accelerată crește și viteza de transfer a apei din rufe înaer

==>> dezumidificatorul merge continuu, către o umiditate de 30-35%, uscând permanent aerul din încăpere.

În concluzie, cum se face:

 • pui frumos rufele pe un uscător în baie
 • dai drumul aparatului și activezi funcția de uscare rufe
 • rufele se usucă mult mai repede. În general, de seara până dimineața se rezolvă problema, chiar și într-o baie neîncălzită.

Avantaje:

 • Se evită apariția condensului și a mucegaului. Când usuci hainele pe calorifer, toată apa din rufe ajunge în aer și din aer pe pereți. Iată, așa se formează condensul și favorizează apariția mucegaiului.
 • Față de uscarea naturală, în baie, pe uscător, prin utilizarea unui dezumidificator de cameră cu funcția de ”uscare rufe”, viteza de uscare a acestora crește foarte mult. Cum așa? Simplu: fără dezumidificator, nivelul de umiditate din încăperea unde sunt uscate rufele crește într-atât încât nu mai permite țesăturilor să se usuce. De aici și timpul îndelungat de uscare.
 • Utilizarea lui D12 pentru uscarea rufelor reduce consumul de energie. Un uscător de rufe are, în general, un consum de 2000/3000W (adică 6-8kW).  D12 are un consum de 156-190W. La o funcționare de 4-6 ore, rezultă un consum de 0,8 – 1,5 max 2kW.
 • Pentru uscătorul clasic de rufe ai nevoie de spațiu (e cât mașina de spălat!). Dar, dezumidificatorul D12 e mai mic. Plus că îl poți muta de colo colo.
Mă poți urmări și pe FACEBOOKpe INSTAGRAMdar și pe YOUTUBE (unde te aștept să dai Subscribe).
Te poți abona la NEWSLETTER și vei primi, o dată pe lună, un e-mail de la mine cu o parte dintre articolele publicate.
Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

One Comment

 1. Foarte buna alegerea. Chiar discutam cu un coleg ca are problema cu umiditatea si condensul acasa si ii spuneam sa arunce un ochi pe site-ul celor de la Alecoair. Si eu am aflat curand de la un prieten de un umidificator si mi-am comandat de la aceeasi firma. La mine era problema cu aerul uscat. Culmea, si aparatul meu, Duux Iconic, este tot 3 in 1. Adica pe langa faptul ca nu mai am problema cu aerul uscat, mai ales pe timpul noptii, mai stie sa faca ceva: aromoterapie. Cateva picaturi de ulei esential in rezervorul cu apa si efectul este wow! Iar nu in ultimul rand, este si cea mai potrivita lumina de veghe pentru camera copiilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: