semne de intebare

Câte “de ce?”-uri pe zi are voie un copil?

Ei, asta-i bună! Cum să impui unui copil o limită de întrebări care încep cu “De ce?”. Păi nu limităm… teoretic.
Căci în practică există această limită: când nu mai găseşti tu, adultul, răspunsuri,
atunci şi copilul va avea mai puține “De ce?”-uri. Asta pentru că la dorința lui de cunoaştere nu i se va răspunde pe măsura aşteptărilor. Cel puțin aşa îmi explic eu.
De ce sunt bune “De ce?”-urile? Păi cum să nu fie bune din moment ce (şi) ele îi ajută pe copii să se dezvolte ?

Am citit recent ”stenograma” unei ”ședințe cu părinții” ce a avut loc în Orășelul Cunoașterii, de la care am tras chiulul (shame on me! Ana, sper că îmi poți motiva absența din catalog 😉 la care au vorbit dr. neurolog Raluca Ioana Teleanu, psihoterapeutul Diana Stănculeanu – din partea organizației Salvați copiii, doamna Ana Costea – coordonatorul Centrului de Medicină Integrativă SECOM. La această ”ședință” s-a pus problema dezvoltării cognitive a copiilor, a ”de ce”-urilor, a rolului părinților și al suplimentelor în acest proces de dezvoltare cognitivă.

De exemplu, în perioada de explorare, copiii au mare nevoie de atenție și de spijin din partea părinților pentru că astfel ei se dezvoltă nu doar din punct de vedere emoțional (așa-numita EQ), cât și din punct de vedere cognitiv (adică li se dezvoltă IQ-ul).

Psihoterapeurul Diana Stanculeanu a pus punctul pe I: dezvoltarea copiilor depinde în mod direct de răspunsul părinților la reacția emotivă a celor mici. Adică, dacă îi lăsați pe copii ”în plata lor” în perioada lor de dezvoltare și nu le hrăniți curiozitatea, specialiștii spun că aceștia pot avea ulterior un IQ scăzut. Cum așa? Simplu: nu există stimuli externi care să determine în copil dorința de a descoperi, de a învăța. Adicătelea ar fi bine să avem cât mai multe răspunsuri la ”de ce?”-urile copiilor și să nu le servim placa: ”Dar mai lasă-mă în pace cu întrebările tale, copile!”.

Neurologul Ioana Teleanu a venit cu niște ”tipsuri” tare utile:

1

Revin îndată cu un studiu interesant despre suplimentele care ajută la dezvoltarea cognitivă și câteva recomandări din partea specialiștilor pentur alegerea produsului cu acizi grași Omega3

1 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close