Zilele trecute m-am îngrozit când am aflat că nişte prieteni au fost nevoiţi să îşi interneze fetiţa de 4 ani din cauza unei amărâte de bubiţe apărută după ce puştoaica a fost înţepată de un ţânţar. Am fost avertizată astă vară să pun la căruţul Alexiei plasă ca să nu o ciupească ţânţarii. Şi i-am pus. Dar acum ce mă fac, căci picea nu mai doarme în căruţ şi nici nu va ignora plasa care îi va „înceţoşa imaginea”? După o discuţie cu pediatra ei pe această temă, am decis să îi cumpăr Alexiei Off –spray şi loţiune împotriva ţânţarilor şi a altor gângănii care vor fi tentate să „deguste” sângele piticoatei mele. Ştiam că Autan este bun pentru a te proteja de ţânţari, dar, cică, nu ar fi recomandat copiilor. De aceea pediatra a spus să iau Off şi să o dau liniştită cu el. Am luat şi spray şi loţiune pentru că nu ştiam care e mai uşor de aplicat. Logic, ar fi fost să iau unul, să văd ce şi cum, apoi pe celălalt. Dar, am preferat să cumpăr în ambele forme de prezentare dintr-un simplu motiv: nu am găsit la mine în cartier, ci tocmai în Militari, la un magazin unde ajung din joi în Paşti – cum se spune – pentru a mă aproviziona cu baxuri de scutece Pillo.
Dacă tot am vorbit despre ţânţari, iată ce am aflat despre ei şi ciupiturile lor:
Există mai multe tipuri de ţânţari: unii activi doar seara şi noaptea, alţii chiar şi ziua. Aceste insecte stau ascunse sub frunze şi apar acolo unde e umezeală, în zonele împădurite, umbroase şi în locurile întunecoase din case. Ele sunt atrase şi de parfumurile dulci sau florale, dar şi de… mizerie. De înţepat, înţeapă doar femelele, deci, poate, ar trebui să spunem nu că „m-a ciupit ţânţarul”, ci „ţânţăroaica” :)))
De departe, cei mai expuşi şi cei mai sensibili la înţepăturile acestor insecte nesuferite sunt copiii. Pe bebeluşi îi poţi proteja punând plasă la căruţ. În plus, e bine ca acasă să ai la toate geamurile plase de ţânţari. Cât despre picii care nu mai stau în căruţ, cel mai recomandat e să îi dai înainte de a ieşi afară cu loţiuni speciale care alungă gângăniile. Eu ştiu doar de Off, dacă voi ştiţi şi alte astfel de loţiuni/spayuri, spuneţi-mi.
Dacă, totuşi, copiii au fost ciupiţi de ţânţari, iată ce puteţi face:
PASUL 1: puneţi un cub de gheaţă sau un prosop ud pe locul unde a fost înţepat. Astfel, umflătura va scădea şi senzaţia de mâncărime nu va mai fi atât de puternică
PASUL 2: după ce aţi îndepărtat cubul/prosopul ud, aplicaţi pe locul respectiv loţiune cu calamină pentru a opri iritaţia. O astfel de loţiune se poate prepara şi acasă, dacă nu aţi luat una specială de la farmacie: amestecaţi puţin bicarbonat de sodiu cu apă până obţineţi o pastă groasă. De asemenea, în funcţie de gravitate, se poate indica o cură de antihistaminice.
ÎNSĂ, dacă umflătura e prea mare, nu “cedează”, e bine de consultat un medic. Puştoaica de care vă spuneam la început, a fost ciupită în zona sprâncenei. În prima zi, mama ei a dat-o cu o cremă specială, a doua zi, umflătura a crescut. În secunda doi, au plecat la spital, iar cei de la camera de gardă nici nu a vrut să audă că nu vor să se interneze. Motivul: zona ochiului e ffff sensibilă, umflătura poate scădea, dar infecţia poate urca la creier dacă nu se administrează tratamentul adecvat. După o noapte de perfuzii, picea a fost acasă, bine, sănătoasă şi fără urmă de umflătură. Aşa că nu e de glumit!
Aici am găsit alte câteva remedii naturiste pentru a trata înţepăturile de ţânţari.
• frecaţi zona afectată cu săpun hipoalergenic pentru copii
• pe zona afectată daţi-vă cu o bucăţică de usturoi pentru a preveni umflarea
• aplicaţi alcool pentru a reduce mâncărimile
• puneţi oţet direct pe zona afectată
• zdrobiţi o tabletă de aspirină şi amestecaţi-o cu apă pentru a face o pastă pe care să o puneţi pe locul înţepat
• tot pe locul unde aţi fost înţepate, puteţi pune uleiuri din arbore de ceai, alun, cedru, lavandă
• dacă frecaţi zona respectivă cu frunze de busuuioc, scăpaţi de mâncărime
• feliaţi o lămâie şi frecaţi sau faceţi un suc de lămâie şi aplicati pe zonă
Eliza mea e alergica la intepaturile de tantari, face niste bube imense dupa ce o inteapa. In prima seara cand am ajuns la Iasi la ai mei un singur tantar a umplut-o de piscaturi de ziceai ca are varsat de vant. Aici in Bucuresti o dadeam cu Calamine dar daca iti vine sa crezi in Iasi nu am gasit Calamine in 3 farmacii in care am intrat, asa ca am luat un spray pentru dupa intepat tot de la Autan si un spray repellent de la autan pentru toata familia. Mai luasem o bratara anti-tantari dar a fost total inutila. Acum am in casa in total trei repellente, doua sprayuri si o lotiune, insa aparatul anti-tantari e de baza. Dupa ce s-a chinuit atat saraca cu bubele alea, prefer sa fac tot ce pot s-o protejez.
of, of! nu stiam ca exista bratari anti tantari… genial! acum depinde de copil, daca o lasa pe mana sau, ca fi-mea, va trage de ea, o va gusta… Merci pt Calamine. ma voi interesa de el.
Noi folosim zzzzz no de la chicco crema impotriva ciupiturilor iar daca a fost ciupit exista si pt calmare . Este recomandat copiilor de la 0 luni spre deosebire de celelalte produse care sunt de la 2+.
ms Diana pt pont
Diana, zanza no de la chicco il avem si noi, e foarte eficient, doar ca il uitasem acasa :-(((((
Si Iulia a fost muscata de tantartul de bloc, avem plase, dar se pare ca nu ii pasa de ele, oricum e rosie si are bube destul de mari, dar pana sa citesc la tine nu am intrat in alerta, oricum, in prima faza, o roseata mica, apoi o roseata mare si acum incepe sa dea inapoi. Sunt cu ochii pe muscaturi.
ai mare grija! bine, depinde si de cat de sensibila e zona…
De la Chicco produsele Zanza No- spray, servetele, crema sunt foarte bune si sunt de la 0 luni+. Aici la parinti suntem pe malul Dunarii/ bratului Borcea, iar pe mal sunt padurici cu roiuri de tantari. Nu folosesc nicio plasa la carucior, oricum Costin nici nu sta il el. Am luat pentru casa o lampa de veghe cu protectie anti insecte (http://www.dinobebe.ro/detalii/lampa-de-veghe-cu-protectie-anti-insecte/3049/ ) si pentru casa+afara -merge si pe carucior- plasturi bio anti tantari, 0 luni + http://www.dinobebe.ro/detalii/plasturi-bio-anti-tantari-0-luni-/3196/
La noi functioneaza.:)
despre lampa stiam si eu. dar ma gandesc ca daca o pun in camera Alexiei va fi mai interesata de ea decat sa doarma. lampaastae dintr-aceea care atrage ganganiile si le “prajeste”? am vazut la cineva si ma deranja ca mereu se auzea cate un sunet ciudat cand prajea cate o gaza.
Plasturii mi se par geniali! tu ii pui doar pe carut, sau mer si pe hainute, undeva ferit de privirile curioase ale picilor?
Nu, nu face niciun zgomot lampa, nu-i prajeste, emite niste unde nesesizabile de om, care indeparteaza tantarii, din cate am inteles. Noi oricum am folosit mereu o lumina de veghe, adica o veioza…Costin nu a sesizat diferenta, e o lumina albastra, palida.
Eu am pus platsurii doar pe carut, cand am iesit cu el si pe tablia patului.
De unde iei scutecele Pillo? Sunt bune? Noi am folosit doar de la pampers. Am diversificat la un moment dat, dar nu le-a priit, nici nu mai stiu cu ce. Si la ce pret sunt? Multam
Pillo sunf ffff bune şi mai ieftine decât pampers. le iau de la un magazin de langa Piaţa Veteranilor (Armata poporului). un bax de 180 de bucăţi am dat, parcă 100-150 de lei
M-ai pus pe ganduri cu tantarii astia. O sa iau masuri ca vad ca nu e de gluma cu ei.
Să ştii că nu e de glumit cu ţânţarii nesuferiţi
Pentru copii mici de tot (sub 2 ani) exista o lotiune pe baza de flori de crizantema de la Chicco. Noi ne intelegem bine cu ea 🙂
Eu am 13 si cand ma ciupeste un tantar se face dita mai galma parca e o mingie. Ce sa fac?