E greu de imaginat ce este în sufletul unui părinte al cărui copil îşi trăieşte viaţa de la o secundă la alta. E greu să te pui în pielea unui părinte care îşi priveşte copilul închis într-un incubator, respirând graţie aparatelor. Secundele se măsoară altfel, atunci când bebeluşul tău abia născut, înainte de vreme, se luptă pentru viaţă. Iar tu, cea care i-ai dat viaţă, nu poţi face nimic pentru a-l ajuta să câştige această luptă. Doar să te rogi şi să speri că puiul tău cât un fulg este un învingător înnăscut.
Privind imagini cu copii născuţi prematur, te simţi cuprins fiori reci, simţi un gol în tine. Şi, dacă nu ai trecut prin aşa ceva, îi mulţumeşti divinităţii, sau cui vrei tu, că nu ai fost pus în această situaţie greu de imaginat pentru orice părinte. Şi, cel puţin în ceea ce mă priveşte, îmi vine să spun: „Fă, Doamne, ca din ce în ce mai puţini părinţi să treacă prin această situaţie!”.
Am fost, recent, la lansarea campaniei „O poveste de Crăciun pentr-un suflet prematur”, menită să strângă fonduri pentru copiii prematuri cu ajutorul poveştii „Gloria şi unicornul magic”. Am rămas înmărmurită când Diana Călin Gămulescu, de la Asociația Unu și Unu, ne-a arătat un body de copil născut prematur. O hăinuţă pentru o păpuşică, atât de mic era, nicidecum nu părea a fi pentru un copil. Am mulţumit cerului că am dus sarcina la termen. Deşi bitestul arăta că pruncul care creştea în mine ar fi avut Sindromul Down, Alexia mea s-a născut perfectă! Am simţit nevoia să îmi îmbrăţişez fata, să o pup, să îi spun din nou cât de mult o iubesc.
Lansarea a fost, mai degrabă, o întâlnire între prieteni, între copiii noştri, care au colorat, s-au distrat, au participat activ la un spectacol de magie, oferit de Magitot.
A fost o lansare cladă, cu suflet, aşa cum sunt cele care au iniţiat-o: Ana, Miruna, Laura, Monica, Tilly. Ele au compus şi au înregistrat în studiourile Itsy Bitsy povestea „Gloria şi unicornul magic”. Nu este o simplă poveste de Crăciun, ci una cu rol terapeutic, după cum Alina Ciocodan, pshilog Smartbox family, a explicat. “Povestea ne oferă, şi nouă şi copiilor, o oglindă pentru ceea ce trăim. O ocazie pentru a descoperi şi exprima ceea ce simţim, gândim, şi ceea ce simte şi gândeşte celălalt. Copiilor le este mai uşor să abordeze subiecte dificile cu ajutorul poveştilor”.
Pentru că #OameniiSuntMagia și împreună putem înfăptui miracole, Smartbox family a ales să sprijine Asociația Unu și Unu, singura asociație de părinți din România care luptă pentru drepturile prematurilor. Povestea „Gloria şi unicornul magic” se poate descărca sub formă de audiobook online sau se poate comanda sub formă de CD de pe site-ul audioparenting.ro. Fondurile vor fi donate Asociației Unu și Unu.
Mai multe imagini de la întâlnirea noastră puteţi găsi aici.