Când copilul mănâncă singur, cu mâna lui

M-am tot întrebat când e cel mai bine să-i dai copilului să mănânce singur bucăţi de legume sau de carne? Iniţial, am crezut că acest moment depinde de apariţia dinţilor. Aşa că am tot amânat până îi ies Alexiei 2-3 dinţişori. Motivul: m-am gândit că îi e greu să mestece pe gingii. Dar, stând stâmb şi judecând drept, cât de mult ar fi ajutat-o un dinte doi să mestece mâncarea? Oricum, ea a deprins deja gestul de masticaţie de ceva vreme, başca de mai bine de 2 luni nu-i mai dau mâncare pasată până se face pastă, ci îi las ceva bucăţele pe care să le mestece. În plus, pe pe la 7 luni jumate, dacă nu mă înşel, îi tot dau să pape fructe cu mânuţa şi biscuiţi de la Nestle. Molfăie cu gingiuţele cam 2 biscuiţi întregi pe zi. Şi nu se îneacă, chiar dacă acesta se rupe în bucăţi mai măricele. Aşa că am zis să trec la următoarea etapă. Cea în care să-i dau şi legume fierte să le mănânce din mânuţa ei, şi nu să i le dau eu tocate, la botul calului – cum se spune.

Am început cu morcov fiert şi cu broccoli – preferatul ei. Ei bine, piticania mea a înşfăcat broccoliul cât ai clipi. L-a mâncat în doi timpi şi trei mişcări. În schimb, morcovul l-a luat în mânuţă, s-a uitat lung la el, l-a gustat apoi a început să culeagă floricelele de broccoli căzute pe măsuţă. De atunci, înainte de fiecare masă cu linguriţa mură-n gură, îi dau piticăi broccoli, morcov şi fâşii de carne. Iar ce rămâne, toc şi le pun în castronelul cu mâncarea consistentă.

Şi, pentru amuzamentul vostru, iată un filmuleţ cu piticania în luptă cu un broccoli

UPDATE

Tocmai am citit într-o cărticică despre diversificare că e fals mitul cum că bebeluşii nu pot mesteca fără dinţi… Deci am greşit tot amânând introducerea legumelor pe care să le mănânce singură-singurică. Tot în cărticica respectivă e şi un pont drăguţ: ca să îţi dai seama dacă bebe poate mesteca mâncarea pe gingii, iei o bucată din ce vrei să îi dai să pape, încerci să o striveşti cu limba pe cerul gurii. Dacă s-a strivit, înseamnă că e numai bună pentru bebe.

6 Comments

  1. Nu esti singura care a tot amanat.Oricum ar fi bine ca papa.Sta cu mot si a mea nuuuu.Ce bunaaaa e papaaa!Pupa obrajii aceia si pentru noi,ca i-as papa nu pupa.

    1. Papă, papă. E disperată după broccoli… Dacă îi pun mai multe chestii pe masă, dar şi broccoli, nu o mai intereseaz altceva în afară de verzitura aia… Cât despre moş, stă cu el cât mănâncă. Dacă o pun în ţarc şi nu i-l scot, şi-l dă jos singură şi papă clama… Pup, pap, pup.. Dar să dai la schimb Karinei pup+pap fata, da?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close