Liftul-lui-Munchausen-casa experimentelor

Când copiii ”speciali” au nevoie să experimenteze. ”Știință pentru toți, pentru o viață mai bună”

Cu câteva postări în urmă, v-am vorbit despre cum este viața cu surdocecitate. Adică pentru persoanele cu deficiențe de văz și de auz. Am experimentat, chiar… Am încercat să mă descurc prin casă fără să văd ceea ce fac, să întru în pielea unei persoane care tăiește în beznă totală. Nu mi-a fost ușor. Nu reiau, aici, concluziile postării. Vă las să o citiți.

Postarea de acum este despre un alt proiect dedicat tot celor cu surdocecitate. O campanie din care, cu mândrie o spun, face parte și Blogulmamei.ro, ca partener media. Este vorba despre un proiect pentru copiii ”speciali”, pentru cei cu deficiențe de văz și de auz: ”Știință pentru toți, pentru o viață mai bună”.

 - casa experimentelor

Proiectul își propune să crească încrederea în experimentare şi în explorarea directă a științei. Dar, totodată, să ofere un loc de joacă și învăţare, adaptat perfect nevoilor celor cu deficiențe de văz și de auz. Peste 1.400 de copii cu deficiențe de văz și de auz vor descoperi conexiunea dintre teorie şi practică. Vor învăţa prin joc despre fenomenele științifice în vizitele lor la Casa Experimentelor. Aceasta a fost special pregătită pentru a-și primi vizitatorii, atât prin ajustarea a 80 de experimente din totalul de peste 100. Prin instruirea personalului și a voluntarilor pentru o mai bună interacțiune cu beneficiarii. Dar și prin amenajarea spațiului expozițional.

Patul-lui-Fakirului - casa experimentelor

  • „Experiența digitală va face posibilă imersiunea copiilor cu deficiențe în lumea fenomenelor fizice. Experimentele, educative şi distractive în același timp, îi vor ajuta să înţeleagă importanţa ştiinţei şi efectele ei în lumea înconjurătoare. Ei vor putea să manevreze exponatele și să înțeleagă mai bine legile naturii”, a declarat Amalia Fodor, director executiv Fundația Orange.

Alături de grupurile formate din cei 1.400 de copii, până în luna februarie 2018 toate persoanele cu deficiențe de auz sau de vedere care vor să viziteze Casa Experimentelor vor beneficia de intrare gratuită, accesul fiind realizat prin programare online, pe platforma casaexperimentelor.ro.

Ei vor beneficia de alternativa de a învăța în timp ce se joacă. Vor învăța să observe, să adune fapte și să tragă concluzii, ascuțindu-li-se, astfel, gândirea legată de fenomenele întâmpinate în viața de zi cu zi. Astfel, se va corela teoria predată la orele de clasă cu practica derulată în Casa Experimentelor

  • „Proiectul «Știință pentru toți, pentru o viață mai bună», cofinanțat de Fundația Orange, reprezintă o aliniere la standardele mondiale ale Centrelor Științifice. Copiii și tinerii cu deficiențe de auz și de văz din România vor avea posibilitatea să se bucure de experimentele interactive din Casa Experimentelor la fel ca orice alt copil.”, a spus Gabriela Ionescu, Director Casa Experimentelor.

Glob-cu-plasma - casa experimentelor

  • „Ne bucurăm că se accesibilizează Casa Experimentelor și că elevii nostri vor avea astfel posibilitatea ca prin intermediul unor experienţe ştiinţifice să observe fenomene din natură și să acumuleze cunoştinţe noi. Cu siguranță aceste exemplificări practice le vor crește motivaţia pentru învăţare”, a spus Iulia Iftene, Director Școala Gimnazială Specială pentru Surzi Nr. 1

„Știință pentru toți, pentru o viață mai bună!“ are o valoare totală de 163.000 lei. Este finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 135.000 lei, în cadrul programului „Lumea prin culoare şi sunet”. Programul oferă fonduri pentru proiecte de educație, cultură și sănătate care vizează integrarea socială a persoanelor cu deficienţe de vedere sau de auz.  

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
%d bloggers like this: