Ateliere cu emoție  

După o pauză de aproape doi ani, azi ne-am revăzut cu Alexandra Puiu. Cum altfel decât la un atelier? De data aceasta la ea ”acasă”, la sediul firmei sale de design interior unde, vinerea și sâmbăta, la demisol, Alexanda și Ana sunt gazdele ”Atelierelor Emotion”, dedicate copiilor. Alexiei i-am spus că mergem la un atelier ca la ”Art Attack”, ea fiind un mare fan al emisiunii de pe Disney jr. Am plecat cu ceva emoții la întâlnirea cu Alexandra și cu Ana, asta pentru că Alexandra mi-a spus că la atelierele Emotion, părinții vin și le lasă copiii preț de două ore pe mâinile lor. Ce-i drept, copii o idee mai mari ca Alexia, care nici cinci ani nu a împlinit. Cel mai mic cursant era Sasha, un puști de 6 ani de care fii-mea s-a lipit imediat. Nu știam cum va reacționa Alexia, nu știam dacă ne va „permite” să o lăsăm acolo, singură. Începutul a fost unul timid, căci Alexia mă tot îndemna să fac diverse lucruri pentru ea, apoi, ușor-ușor, a început să cotrobăie prin cutiile și cutiuțele cu diverse materiale și s-a acomodat cu locul. Și cu fetele. Doar că, ca de obicei, nu a scos un cuvințel. Nu la adresa fetelor. Dar lui ta-su i-a spus în nici 15 minute că poate să plece ”Doal tati, nu și mami!”. Mai târziu a început să vorbească și cu Sasha, puștiul de 6 ani de care vorbeam ceva mai devreme. Alexandrei doar îi arăta ce a făcut sau o atingea cu degetul când voia ceva de la ea… Ai zice că e cel mai tăcut copil. Dar noooo! Depun mărturie toți vecinii din bloc, care o aud, căci Alexia mea are logoree la un volum destul de mare.

Cursul a început cu un exercițiu tare interesant: copiii au închis ochii și au trasat cu pixul pe foaie linii, la întâmplare, fără să ridice pixul, fără să deschidă ochii. Apoi au privit atenți desenul și au colorat buclele, pătratele, triunghiurile și ce alte forme au obținut. Pictură abstractă. M-au impresionat teribil desenele lor, copii de la 6 la 13 ani. Însă, cel mai mult mi-a plăcut ce a făcut o fată de 13 ani, talentată și ambițioasă din cale afară. Din niște banale linii, ea a făcut o capodoperă:

Și, spune ea, lucrearea încă nu e terminată! Perfecționistă 🙂

În cele două ore petrecute la atelier, Alexia a făcut trei lucruri: a pictat, a făcut, ajutată de Alexandra, ce-i drept, o floare origami și un suport pentru creioane din carton colorat și… un tub de hârtie igienică.

Cea mai plăcută parte a fost pictatul. Nu a trasat ea linii cu ochii închiși. Nu din prima.

Dar când a venit vorba să picteze pe foaie cu ojă… a fost în culmea fericirii. Mi-a plăcut că s-a înțeles foarte bine cu Sasha și că i-a dat puștiului din ojele pe care intenționa să le folosească ea.

Mi-a plăcut că, deși pe mutește, a comunicat bine cu Alexandra și a respectat indicațiile ei. Mai ales la origami

Mi-a plăcut foarte tare cum era decorat spațiul, în mare parte cu creații ale copiilor. Fiecare copil își ia lucrarea terminată acasă, iar cele nefinisate, rămân, de regulă, la altelier.

Mi-a plăcut atmosfera.

Mi-a plăcut că nu li se dădea copiilor mură-n gură, ci erau stimulați să își folosească imaginația. Pe ici, pe colo, Ana și Alexandra le sugerau copiilor să accentueze o culoare, să îngroașe un contur, să încerce și o altă combinație de culori sau de materiale. Le explicau ce efect s-ar produce dacă ar flosi o anumită culoare, sau ce efect s-ar anula cu o culoare, ori cum să repare ceva ce au greșit

Mi-a plăcut că am văzut copii cu o imaginație bogată și dornici să facă multe multe lucruri.

Mi-a plăcut că Ana și Alexandra au o răbdare de fier și o comunicare bună cu fetele și băieții care vin la Atelier.

Mi-a plăcut că Alexia a plecat plângând de la Atelier, asta pentru că voia să mai stea, semn că i-a plăcut. Acasă, după somnul de prânz, m-a întrebat ”Când mai melgem la atelielul alt atac să pictez cu ojă?”. Dar până la urmăroarea porție de ”Atelier Emotion”, va trebui să îmi sacrific câteva sticluțe de ojă – un preț mic pentru un viitor artist, nu?

Mai multe imagini, care fac mai mult decât cuvintele, găsiți aici, pe pagina de Facebok a blogului.

Nu închiei înainte de a da și câteva ”detalii tehnice”

  • Atelierere se țin vinerea, de la ora 18.30 și sâmbăta, de la 11.00
  • Prețul unei ședințe de două ore (care se cam întinde la două ore și jumătate) este de 45 de lei
  • Înscriereile se fac din timpul săptămânii, prin mesaj pe Facebook, aici 
  • Adresa: Str Clopotarii Vechi, nr 18, demisol, interfon 1. E la doi pași de gura de metrou Piața Victoriei, undeva printre case, pe partea stângă, cum mergi spre Romană, pe diagonală cu un sediu Electrica.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close