AMR o lună…

O lună până când fii-mea va face 2 ani, o lună până când mă voi întoarce în câmpul muncii. Să mă bucur sau nu? Mă bucur că mă întorc printre oameni, nu mă bucur pentru că voi petrece muuult mai puţin timp alături de fii-mea. Iar chestia asta mă enervează la culme, mă supără enorm. Nu-mi doresc să fiu o mamă de weekend, şi nici ăla plin, căci se lucrează un weekend da, altul ba. Nu vreau să fiu o mamă pe care copilul o vede doar dimineaţa, când dă deşteptarea, căci seara cu siguranţă niciodată nu va ajunge acasă la timp să pupe fata de “noapte bună”. La începutul concediului meu postnatal nu le înţelegeam pe mamele care renunţau la job pentru a mai sta cu copilul acasă măcar un an, până la grădi. Acum ştiu de ce. Sincer, eu mi-aş fi dorit să mai stau cu copilul. Până hăăăt, mai târziu. Până la nunta ei: :)) Glumesc eu, glumesc, dar, vorba aia, nu e râsul meu. Însă nu există alterntivă, din păcate 🙁

Acum, legat de revenirea în câmpul muncii, de când s-a tot modificat legea, nu mai ştiu mare lucru. Am tot citit, am tot căutat, dar am rămas la fel de buimacă. Aşa că, dacă printre voi sunt persoane care ştiu, care înţeleg limbajul de lemn al legilor, am câteva nelămuriri legate de revenirea la job:

1. Cât timp e obligat angajatorul să păstreze proaspetele mame pe post?
2. Cum e treaba cu salariul? Rămâne acelaşi ca înainte de a pleca în concediu pre-natal, apoi post-natal, sau din prima lună se aliniază celor pe care le au oamenii care ocupă posturi similare cu ale mămicii revenite la job (care au scăzut dramatic)?
3. Pe vremuri era o prevedere: nu se umblă la salariul mamei revenite în câmpul muncii, nu se schimbă postul timp de 6 luni. O mai fi aşa?
4. Mama poate fi încadrată la revenire pe un alt post? Şi dacă ea refuză, poate fi concediată?
5. Ce hârţogărie trebuie făcută cu statul pentru primirea amărâtei de alocaţii de 40 şi nu mai ştiu câţi lei? Cu cât timp înainte de revenirea la job?

10 Comments

 1. Eu m-am intors la job (forata de imprejurari) cand piticul avea 6,5 luni asa ca iti zic din experienta mea si din punctul de vedere al firmei la care lucrez.
  Firma (privata) poate sa face ce-o taie capul (in functie de conditiile financiare care dispune sau de dispozitia patronului):
  1. daca postul tau s-a desfiinat iti ofera altceva, iti convine bine, nu da-ti demisia – aici cel mai probabil salariul va fi mai mic, pt ca nu ti se ofera un job mai bun decat ai avut
  2. iti poate garanta (verbal) postul 6 luni indiferent cand te intorci
  3. daca te intorci inainte de 2 ani iti garanteaza (tot verbal) postul pana face copilul 2 ani dupa care esti pe cont propriu (nu in sensul ca te da afara, ci ca in situatie de criza esti expus la orice risc ca si colegii tai de birou care n-au fost in CIC)
  Salariul: M-am intors pe acelasi salar pe care il aveam inainte de apleca, dar la 1 luna dupa s-au facut mariri si am intrat si eu (he he)

  of ce de paranteze am facut!!!

 2. Draga mea, cel mai bine ar fi sa bati drumul pana la servici si sa discuti cu persoana care raspunde de resursele umane la voi. Eu cand m-am intors pe post a trebuit sa-mi fac din nou analizele ca atunci cand m-am angajat. Sunt niste formalitati asa ca nu te prezenta pur si simplu in ziua aia, trebuie sa anunti la servici. Oricum “personalul” de la voi trebuie sa stie legislatia asa ca poti sa vorbesti acolo.

  1. Voi vorbi şi cu ele, dar voiam să ştiu şi din alte surse, pentru că sunt sigură că angajaţii firmei îmi vor prezenta doar varianta favorabilă firmei, şi nu interesului meu. Am păţit-o înainte de a pleca în CIC, aşa că acum suflu şi în iaurt.

 3. cris, eu stiu ca dupa noua lege nu mai este obligat angajatorul sa te tina nici macar o zi. inainte erau 6 luni asigurate.
  stiu ca mama poate fi incadrata pe alt post, au fost cazuri chiar la noi. ideal e sa accepti – daca vrei sa mai lucrezi acolo. daca nu, nu prea ai de ales decat sa iti cauti alt job.
  asta cu hartogaria pt alocatie, chiar sunt curioasa si eu…. nu am idee.
  sunt in aceeasi situatie cu tine, revin la munca pe 3 mai.

  1. Aşa mi s-a spus şi mie la firmă, acum vreo 2 luni, când am avut o primă discuţie despre revenirea mea. Mi se pare absurd, sincer
   Cât despre alocaţie, am aflat şi eu între timp. Merci. Pup ex-colega de facultate.

 4. cris, m-am interesat eu acum, nu e necesara nici o hartie pt alocatie, ea vine de la sine pe card ( daca ai optat pt varianta asta ). directia muncii iti elibereaza dupa ce fetita implineste 2 ani- o adeverinta care arata ca ai luat alocatia timp de 2 ani pe care o duci la serviciu. asta e tot.

 5. ma trec fiorii citind si-mi amintesc cum a fost acum 2 ani si jumatate. cred ca inca nu m-am impacat cu ideea. eu ii vad dimineata 1 ora (daca mergem la cresa, daca nu, se trezesc dupa ce plec eu) si seara vreo 2-3 (3 daca sunt in pauza de cresa si adorm mai tarziu). asta si weekend de weekend. am lasat treburile gospodaresti 90% in voia soartei, am o tanti care ne face curat, si cam atat. Gatesc strictul necesar si in rest tot timpul meu e al lor. si tot nu e ajunge!
  concret, despre intrebariel tale:
  1. ai avut CIC 2 ani, deci la tine se aplica legea care spune ca angajatorul e obligat sa te primeasca timp de 6 luni de la revenire; indiferent daca firma e privata sau nu; acum, cu legea noua (1 an in CIC cu plata si inca unul fara plata sau reintoarcerea la job) nu mai sunt valabile cele 6 luni decat daca stai doar 1 an in CIC, cel cu plata; tu acum, dupa 6 luni, esti teoretic pe cont propriu…
  2. salariul ramane la fel ca cel dinaintea CIC. poate sa ramane asa multa vreme sau sa creasca, tot teoretic nu va scadea. dar asta nu e conditionat de cele 6 luni.
  3. din cate stiu nu mai e asa.
  4. nu poti fi concediata in cele 6 luni. da, exista tot felul de portite care ii permit angajatorului sa te incadreze in alt post, orice dar sa te pastreze cele 6 luni.
  5. revii la job cu 2-3 zile inainte ca pitica sa faca 2 ani. atunci angajatorul anunta statul ca ai revenit la job, se supenda contractult au cu statul, se semneaza unul nou cu angajatorul. astfel statul stie ca nu mai esti in CIC. eu primeam indemnizatia pe un card si n-am facut absolut nimic in plus decat sa revin la job, moment dinc are nu au mai virat indemnizatia, ci alocatia de 40 lei in cardul cu pricina. n-am semnat nimic in plus.
  discuta si cu HR-ul, angajatorul vostru. si multa, multa bafta, am un umar disponibil daca vei dori!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close