Gata, m-am adunat și acum pot să scriu ”la rece” despre experiența mea la Webstock Awards 2019. Nici măcar nu visam să urc pe scena de la Webstock ca premiantă! Dar, iată, am trecut și prin asta!
La Webstock Awards 2019 s-au înscris 280 de proiecte, iar dintre cele înscrise la categoria Best Social Good Campaigns, doar 11 au ajuns în finală. Printre ele, și campania mea, #ProfesorPentruViitor, seria de interviuri cu acei oameni minunați de la catedră care au ieșit din linie și au schimbat metoda de predare învechită în una adaptată nevoilor societății actuale și viitoare. A fost al doilea an consecutiv când m-am regăsit pe lista nominalizaților la Webstock Awards. În 2018, am fost pe lista finaliștilor cu două dintre proiectele mele: #VreauSăPlecDinRomânia și #OreDeSiguranțăÎnȘcoli. Nu am câștigat atunci. Nu credeam că voi câștiga nici în 2019.
Dar, cei 70 de jurați au considerat că proiectul meu merită să fie răsplătit. Cu Premiul 1 la categoria Best Social Good Campaigns. Eu… premiul 1! Nu mi-a venit să cred, atunci, când mi-am auzit numele rostit pe scenă. Nu îmi vine să cred nici acum! Am avut niște emoții… Doamne! Abia am reușit să leg cele câteva cuvinte pe care le-am rostit pe scenă… Nu sunt obișnuită să vorbesc în public. Mă simt mai confortabil să mă exprim în scris. Iar când am văzut atâția ochi ațintiți spre mine… efectiv m-am pierdut. Voiam să spun atât de multe lucruri, dar abia am reușit să articulez câteva cuvinte…
De ce am primit fix eu acest premiu? Am fost curioasă și eu. Și am primit răspunsul de la unii dintre jurații cu care am vorbit după decernarea premiului. Apoi, am înțeles ce am făcut. Ce am putut să fac prin acest demers. Așa cum a spus și Cristi Manafu pe scenă, campania mea prezintă oameni faini, care fac lucruri frumoase. Câțiva dintre membrii juriului mi-au spus că au apreciat demersul meu în primul rând pentru că au văzut cât de tare cred eu în schimbare. Că încurajez oamenii să mai spere în schimbare. Și, mai ales, că, în spatele fiecărui interviu, duc o adevărată muncă de documentare, ca un detectiv adevărat. Apoi, pentru că oamenii despre care am scris sunt cu adevărat excepționali. Sunt oameni care sfințesc locul, oameni care inspiră și care pot aduce și ei schimbarea. Iar modul în care acești oameni au ales să formeze viitoarea societate este absolut excepțional.
Am încercat să îi contrazic pe interlocutorii mei. Să le spun că nu e meritul meu pentru existența acestei campanii, ci este meritul exclusiv al oamenilor despre care scriu. Pentru că ei fac lucruri cu adevărat minunate.
Ce înseamnă acest proiect? Am mai spus-o aici, dar nu mă deranjează să repet. Profesor pentru viitor este acel profesor care iese din linie și se adaptează nevoilor actuale ale elevilor. Generația de acum este cu totul diferită de cea de pe vremea mea. Copiii de acum au alte nevoi, alte moduri prin care îi poți stimula să învețe, moduri prin care îi poți câștiga, îi poți atrage spre învățare. Metodele vechi de predare nu mai dau rezultatele dorite în cazul lor. Tot mai mulți spun și cer o schimbare în Educație. Dar nimeni nu se încumetă să facă o schimbarea. Suntem învățați să ni de facă, nu să facem. În cea mai mare parte. Însă, din fericire, există și oameni care nu așteaptă ca Statul să dea o lege, două, nouă, care să aducă schimbări. Am așteptat prea mult. Așa că, acești oameni au ales să aducă ei schimbarea în jurul lor.
Acești oameni au înțeles că rolul lor de profesor este să îi pregătească pe copii pentru viitor cu metode noi prin care să îi atragă pe elevi. Nu să vină la clase să dicteze zeci de pagini. Nu să ”îndese” în copii doar teorii. Profesorii despre care am scris, până acum, în această campanie, au înțeles că relația profesor-elev nu este una de tipul stăpân-sclav. Eu scriu despre profesorii care au înțeles că elevii trebuie învățați să gândească, să își pună întrebări, să identifice probleme, să caute soluții, să lucreze în echipă. Nu să memoreze orice li se spune de la catedră. Să memoreze doar, nu să și înțeleagă!
În atâția ani de școală, am avut profesori care ne obligau să tocim cuvânt cu cuvânt lecțiile predate. Iar dacă în lucrări scriam ”cu cuvintele noastre”, din nota 4 nu ieșeam. Practic, eram transformați în… xeroxuri umane. Din păcate, încă mai sunt astfel de oameni în Învățământ. Din punctul meu de vedere, acest stil nu este deloc productiv.
Cum ziceam și mai sus, în ziua în care am primit premiul, aș fi vrut să spun atât de multe lucruri despre această campanie, despre oamenii minunați pe care i-am cunoscut și despre care am scris… Așa că o voi face acum, în scris.
În primul rând, #ProfesorPentruViitor nu ar fi existat fără ”diriga” mea din liceu, doamna Dișli Livia. În primul rând, pentru felul în care și-a pus amprenta pe educația mea. Și tot în primul rând pentru că ea a fost cea care mi-a dat curajul să duc acest proiect la bun sfârșit și m-a lăsat să o țin cu orele de vorbă la telefon, de fiecare dată când îmi venea câte o idee legată de campanie. Pentru că domnia sa a fost un profesor cu totul atipic în perioada imediat de după căderea comunismului, pentu că domnia sa a fost cea care mi-a dat aripi în acest proiect, am considerat de cuviință să v-o prezint în acest articol.
Această campanie nu ar fi existat dacă profesorii despre care am scris până acum nu ar fi făcut lucruri extraordinare la clasele lor. Dacă nu ar fi existat părinții care să își fi dat acceptul ca ai lor copii să apară în fotografiile și filmările realizate și postate pe internet de profesorii de la clasă. Primii dascăli de excepție din Galeria Profesor Pentru Viitor sunt Consuela Colțan, Gabriela Șerban, Mirela Barcan și Mirela Tanc. Lor, cu siguranță, li se vor alătura și alți dascăli.
Le mulțumesc tuturor dascălilor care au ales să facă ei o schimbare, care au înțeles că școala are nevoie de haine noi și au început să le facă ei aceste haine, fără să mai aștepte să li se dea unele noi. Le mulțumesc și membrilor juriului Webstock Awards 2019 pentru voturile lor. Și, nu în ultimul rând, vouă, pentru că citiți și, mai ales, dați share articolelor din cadrul campaniei #ProfesorPentruViitor.
Vă invit să urmăriți aici întreaga gală de premiere din cadrul Webstock Awards 2019.
Foarte foarte faine au fost și discuțiile ce au precedat gala, pe care le puteți urmări aici. Vă invit să-l cunoașteți pe Pavel Bartoș așa cum este el, un om atât de modest, cu capul pe umeri și atât de fain! Ascultați-i pe Selly, pe Mircea Bravo, dar și pe ceilalți invitați, pentru că fiecare are o poveste frumoasă și inspirațională.
Felicitări și mult succes in continuare.