Știți vorba aia: ”aș vrea să dau timpul înapoi”. Așa și eu, căci în ultima perioadă am aflat foarte multe lucruri despre dezvoltarea copilului încă din perioada intrauterină, lucruri pe care mi-aș fi dorit să le fi știut atunci. Eu nu mai pot da timpul înapoi, dar asta nu mă oprește să împart cu viitoarele și proaspetele mămici informațiile pe care le-am aflat. Din acest motiv am acceptat să mă alătur campaniei Nestle: ”Începe sănătos. Crește Sănătos”, un program de informare a mamelor despre îngrijirea copilului în primii lui ani de viață. Primele 1000 de zile, de la concepție până la 2 ani, sunt definitorii în dezvoltarea viitorului adult, este motto-ul acestei campanii ce se concentrează pe patru mari piloni, numiți ” miracole”:
- Primul miracol: dezvoltarea fizică, cea mai accelerată
- Cel de-al doilea miracol: dezvoltarea cognitivă, cea mai fascinată
- Miracolul al treilea: creșterea imunității, cea mai complexă maturizare
- Al patrulea miracol: programarea metabolică
Cu Alexia mea de mânuță, am mers la o întâlnire cu părinții și specialiștii. Aceștia din urmă ne-au vorbit despre importanța primelor 1000 de zile ale copilului, de la momentul concepției, până la 2 ani. De la conferința cu pricina am plecat amândouă mulțumite: eu, că am aflat multe lucruri noi, pe care să le împărtășesc cu voi, Alexia fericită că a putut să se joace în voie și că a primit un carnețel pe care să exerseze scrisul…
În cele ce urmează voi încerca să sintetizez informațiile oferite de specialiștii implicați în campania Nestle: prof.dr. Marin Burlea – președintele Societății Române de Pediatrie, dr. Tudor Lucian Pop – secretar administrator al Societății Române de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică, dr. Mihaela Oros – medic primar pediatru, dr. Bogdana Bursuc – psiholog. Pentru că sunt atât de multe de spus, am decis să dedic două postări acestei teme. Azi, prima parte, cu bulină, de la capăt. Partea a doua o găsiți aici și este despre diversificare, fier, anemie, alergii, imunitate.
- Nutriția adecvată vârstei are un rol major în dezvoltarea ulterioară a copiilor, iar primele 1000 de zile sunt cele mai importante reprezentând ocazia unică de a pune bazele unui viitor sănătos.
- Dezvoltarea cognitivă este considerată cea mai fascinantă de către specialiști. S-a demonstrat că micuții dobândesc până la 80% din capacitățile cognitive în primele 1000 de zile, învață aproximativ 900 de cuvinte până la vârsta de 3 ani, iar mărimea creierului se triplează de la naștere până la 2 ani.
- în primele 1000 de zile, au loc schimbări majore în dezvoltarea copiilor, adevărate miracole, cu impact pentru tot restul vieții și care pot fi influențate, în principal, printr-o alimentație corectă.
- Dezvoltarea fizică este cea mai accelerată în primii 2 ani de viață, copiii dezvoltându-se de la o celulă la 500 de trilioane de celule, își triplează greutatea de la naștere până la 1 an, iar în înălțime cresc in medie câte 2 centimetri în fiecare lună.
- Impactul major al programării metabolice în primele 1000 de zile a fost recent descoperit de specialiști, aceștia susținând că alimentația din perioada sarcinii și din primele luni de viață are un impact de durată asupra riscului de îngrășare, de apariție a obezității și, implicit, a unor boli influențate de stilul de viață, cum ar fi diabetul, hipertensiunea sau ateroscleroza.
- Un studiu desfășurat de Nestle și GFK România a evidențiat gradul scăzut de informare a părinților din România cu privire la importanța unei alimentații corecte a copiilor și faptul că obiceiurile alimentare ale copiilor nu sunt portivite vârstei: 70% dintre copiii de 1-3 ani din România mănâncă alimente nepotrivite vârstei lor, diversificarea alimentaţiei sugarilor începe, de obicei, mai devreme de 4 luni și doar 26% dintre copiii de 1-3 ani sunt hrăniți cu lapte adaptat nevoilor nutriționale specifice vârstei.
- “Un studiu desfășurat anul trecut în România de către Insitutul Național de Sănătate Publică a arătat că un sfert dintre copiii de 8 ani sunt supraponderali sau obezi. Este o cifră care va crește în viitor dacă gradul de educare a părinților cu privire la nutriția copiilor rămâne același. Problemele de greutate la școlari și preșcolari își au originile în primii ani de viață, în alimentația nepotrivită pe care o primesc copiii. Aportul crescut de proteine, introducerea hranei solide mult prea devreme sau mesele în exces sunt principalele greșeli pe care părinții le fac în primele 1000 de zile, cu impact negativ ulterior, asupra greutății”, spune Șef Lucr. Dr. Tudor Pop, Secretar Administrator al Societății Române de Gastroenterologie, Hepatologie și Nutriție Pediatrică.
Despre campania Nestle Începe Sănătos. Crește Sănătos:
Campania Nestle Începe Sănătos. Crește Sănătos 2015-2016 este o continuare a celei demarate de Nestle în 2010, cand s-a desfășurat și un studiu cu privire la alimentația sugarilor și a copiilor mici din România. Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ la nivel național, format din 615 mămici cu copii până în 3 ani, care nu mai sunt alăptați exclusiv la sân.
Rezultatele studiului au scos la iveală gradul scăzut de informare a părinților cu privire la importanța unei nutriții corecte, care să pornească odată cu sarcina mamei și să cuprindă cel puțin primele 1000 de zile, și nevoia constantă a unui program de educare în această direcție.
Campania este susținută de o platformă dedicată: , un hub de informare pentru părinți, cu articole educaționale, interviuri și păreri ale medicilor cu privire la 1000 de zile. Tot în cadrul campaniei, a fost lansată și aplicatia de monitorizare a cresterii copilului, disponibilă pe Android și IOS.
În perioada octombrie 2015 – decembrie 2016, vor fi oganizate, lunar, cursuri de alimentație sănătoasă pentru părinți, în parteneriat cu farmaciile BebeTei și, trimestrial, cursuri de gătit pentru părinții care îi vor ajuta să transforme masa bebelușului într-un prânz/o cină pentru toată familia.
1 Comments