Am stabilit, deja, în articolul precedent, cum să procedăm la capitolul rechizite școlare, fără prea multe lacrimi și cheltuieli fără număr. Acum a venit rândul ghiozdanului. Alegerea unui ghiozdan pentru școală a devenit o adevărată provocare. Și asta pentru că sunt atât de multe modele, încât nu știi pe care să îl alegi. Și, când zici că ai făcut cea mai bună alegere, vin specialiștii și te fac să te frămânți din nou. Cât de potrivit este ghiozdanul pe care l-ai ales pentru copil? Îi afectează coloana? Îl poate căra în spate? E mai bun un troller? Of, sunt atâtea modele de ghiozdane, că alegerea pare tot mai grea!
Întrebări, întrebări, întrebări… Și răspunsurile? Răspunsurile le-am primit de la un medic ortoped, atunci când m-am plâns cât de greu mi se pare ghiozdanul copilei mele de 7 ani, la vremea aceea. Am fost cu ea la ortoped să îi verifice picioarele și am ajuns să vorbim și despre ghiozdane. Deh, așa sunt eu, mă întind la vorbă. De data asta, nu vreau să mă întind la vorbă și trec direct la sugestiile primite de la ortoped.
Când alegi un ghiozdan pentru școală ține cont de următoarele lucruri:
- Un ghiozdan pentru școală ales greșit poate cauza grave probleme la nivelul coloanei vertebrale. Poate favoriza apariția scoliozei, mai ales în cazul copiilor care au deja dureri sau probleme cu oasele.
- Întotdeauna ghiozdanul se alege în funcție de mărimea copilului.
- Lățimea ghiozdanului NU trebuie să depășească linia umerilor copilului.
- Ghiozdanul trebuie să aibă două bretele reglabile, late, căptușite cu burete gros.
- Copilul trebuie să poarte ghiozdanul cu bretelele pe ambii umeri! Astfel, greutatea este distribuită uniform pe cei doi umeri. Purtarea lui pe un singur umăr poate favoriza deformarea coloanei vertebrale și apariția durerilor de gât.
- Este indicat ca ghiozdanul pentru școală să aibă și un burete zona lombară a copilului. Acesta are rolul de a susține coloana mai bine.
- Este de preferat ca ghiozdanul să nu depășească mai mult de 10% din greutatea copilului. Un ghiozdan prea greu comprimă discurile intervertebrale și cauzează dureri de spate și de umeri. Am înțeles, chiar, că se lucrează la un proiect de lege în care, printre altele, se stabilește și greutatea maximă a ghiozdanului unui elev, în funcție de clasa în care el este.
- Ghiozdanul trebuie să fie ferm și să stea lipit de spatele copilului.
- Sunt indicate ghiozdanele care au și un sistem de prindere în talie. Așa, se distribuie și mai bine greutatea.
Apoi, ar mai fi și alte sfaturi pentru părinți, atunci când aleg un ghiozdan pentru copii:
Sunt lucruri de care noi ne-am lovit și pe care doresc să vi le împărtășesc și vouă, așa cum am făcut și cu alegerea rechizitelor pentru școală.
- La clasa pregătitoare NU este nevoie de un ghiozdan voluminos. Asta pentru că nu sunt multe cărți și caiete de cărat. De regulă, la pregătitoare, în ghiozdan stau: penarul, sticla cu apă, pachețelul și echipamentul sportiv. Asta pentru că noi am convenit cu educatoarea ca toate caietele și cărțile să stea la dulap, în clasă. Lunea le aduceam, vinerea le recuperam.
- La clasa 1, însă, a fost nevoie de un ghiozdan de școală mai mare. De data asta, Alexia a cărat zilnic cărți și caiete. Lor li s-au adăugat: sticla cu apă, pachețelul, penarul, șervețelele, carnetul de note, ochelarii de soare, un puloveraș ș.a.m.d.
- Îndiferent de clasă, v-aș recomanda să luați copilului un ghiozdan compartimentat și cu buzunare laterale (pentru apă și/sau șervețele).
- Cele mai practice sunt ghiozdanele care se deschid dintr-o parte în alta. Cu cât deschiderea ghiozdanului e mai mare, cu atât mai ușor e să umble copilul în el.
- Materialul ghiozdanului să fie impermeabil, din fâș sau orice alt material ce se poate curăța ușor, chiar și cu șervețelele umede.
- În cazul ghiozdanului troller, bine ar fi să existe un buzunar la spate, în care să ”îndeși” bretelele. Astfel, ele nu vor mai fi tăvălite pe asfalt și murdărite.
De unde poți cumpăra ghiozdan pentru școală, ieftin și bun?
Știu, mulți ne dorim asta: ieftin și bun. Doar că, de cele mai multe ori, cei doi termeni sunt ca soarele și luna: se întâlnesc rar, mai spre deloc. Și totuși, eu zic că am găsit sursa. Am găsit-o chiar de anul trecut, când a trebuit să îi dau lui Moș Crăciun lista cu darurile pe care le voia Alexia. Trollerul luat atunci de Moșul trăiește și acum, bine merci. Ba chiar arată foarte bine, având în vedere la câte chinuri a fost supus.
Dar, mai bine vă arăt. Vă invit să urmăriți clipul de mai jos în care nu doar vă arăt în ce stadiu este trollerul Alexiei, luat de la happyschool.ro, dar vă prezint și alte modele de ghiozdane pentru școală pe toate gusturile.
Link video: https://www.youtube.com/watch?v=mUnKvO9Jhdo
Happyschool.ro oferă o gamă variată de ghiozdane și genți pentru băieți și fete. Ghiozdanele sunt compartimentate eficient, astfel încât rechizitele școlare ale copilului să stea cât mai confortabil. Sunt confecționate din materiale de bună calitate, fiind ușoare, rezistente la spălare și expunere solară, respectând normele impuse de furnizorii licențelor sub care sunt produse.
Ghiozdan 2 în 1 ergonomic cu bretele cu închidere. Dimensiuni : 46*34*18 cm
Troller 3 D Soy Luna. Acesta este ghiozdanul pe care Alexia îl… tăvălește spre școală de mai bine de 6 luni. Este cel despre care vă vorbeam la începutul clipului de prezentare de mai sus. Are buzunar și la spate, în care poți pune bretelele astfel încât să nu le târască pe jos. Roțile au husă de protecție ca atunci când e cărat în spate, copilul să nu se murdărească.
Ghiozdanul smart trolley Frozen cu licență poate fi folosit ca ghiozdan, dar și ca troller. Dimensiuni: 48*34.5*23cm.
Troller Fashion Rover-Flori are mâner telescopic-metalic, buzunare laterale cu banda reflectorizantă. Dimensiuni: 50*32*22 cm.
Foarte util articolul. Eu am o groaza de probleme de coloana, si cred ca si ghiozdanul a contribuit la asta. Asa ca am de gand sa ii aleg cu atentie Sofiei ghiozdanul cand va merge la scoala. Momentan Sofia e inca mica, dar o sa pun deoparte sugestiile tale!