activitati-de-vacanta

Activtăți de vacanță… exerciții împotriva uitării lecțiilor de la școală

Când s-a terminat școala, am întrebat profesoara dacă ne dă teme de vacanță. Mă așteptam să primesc o listă lungă și mă gândeam îngrozită cum să mă împart între lungul program de serviciu și făcutul lecțiilor cu copilul la ore decente.

Însă, răspunsul profesoarei m-a luat pe nepregătite: „Nu au teme pentru vacanță. Sunt la clasa pegătitoare, dar…

… ”Dar” ăsta mă punea pe gânduri…

”Dar, v-aș recomada să faceți câteva activtăți de vacanță cu fata, ca să nu uite ce a învățat în tot acest an școlar. Nimic forțat, nimic exagerat. Câteva exerciții simple zilnice. Dacă se poate. Mulți copii, după o vacanță în care doar se joacă, reintră foarte greu în ritmul de școală. Important este să o lăsați să se joace, dar și să deprindă statul la birou, să lucreze”.

Mai mulț părinți am insistat și am cerut o listă de cărți pe care să lucrăm cu ai noștri copii. Iar pe lista doamnei au fost trecute trei sugestii. Trei titluri din care fiecare părinte să aleagă doar o carte. ”Una este suficientă pentru copii, nu trebuie să îi forțați”.

Eu am ales ”Actrivități de vacanță”, de la Editura Litera Mică. Și, pe lângă asta, am simțit eu nevoia să mai comand încă un set. Just in case! Și, uite așa, după ce a început vacanța, am primit coletul cu comanda mea ce cuprindea:

Cărțile sunt conform programei școlare, așa că nu riscam să mă trezesc în fața unor exerciții total diferite de cele făcute la clasă de Alexia.

Să vi le prezint pe rând, nu?

  1. Caietul de lucru ”Activități de vacanță”

    Lucrarea face parte dintr-o serie de auxiliare adresate copiilor din clasele primare. Eu am ales-o pe cea potrivită vârstei Alexiei, adică pe cea pentru clasa pregătitoare. Caietul este organizat pe opt unități tematice, bogat ilustrate, cu cerințe scrise cu un font mare, ceea ce ușurează copilului citirea. Exercițiile din acest caiet sunt un rezumat al cunoștințelor acumulate de copii în clasa pregătitoare. Deci, îi ajută să exerseze abilitățile dobândite în timpul anului școlar, le stimulează curiozitatea creativitatea și gândirea logică.

Cât am lucrat din el, Alexia a descoperit cu bucurie tipuri de exerciții pe care le făcea și la clasă. Nu de puține ori mi-a spus că nu are nevoie de ajutorul meu, pentru că și la clasă făcea la fel, doar că nu era cu… veverițe, ci cu iepuri, sau mai știu eu ce.

Deși la școală doamna era cea care citea cerințele exercițiilor, pentru a o ajuta pe Alexia să deprindă cititul, o am pus-o pe ea să le citească. Chiar dacă ea zicea că știe ce are de făcut, eu insistam să citească ea. Sub pretextul că vreau să aud și eu care e cerința. Asta pentru că lucram în tandem. Eu la masă, la laptop, ea cu biroul ei de copil, lângă masa mea de lucru. Păi, nu? Făceam o echipă, fiecare cu treaba ei. 😉

activitati-de-vacanta

Firește, nu de fiecare dată am lucrat astfel, eu la laptop cu treburile de serviciu sau pentru blog, ea la biroul ei. Ci au fost și momente în care mă dedicam ei 100%. Sau zile în care ea, la birou, eu la masă, pregătind mâncarea. O jumătate de oră pe zi. Atât mi-am propus să lucrăm în vacanță cu ea. Dar, cum socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, au fost și zile în care am sărit peste exerciții. Că am fost plecați, că a lucrat mai mult în ziua precedentă și a dorit o pauză… Dar, am lucrat. Mai ușor, mai împinsă de la spate, în nici o lună am ”dovedit” caietul de 64 de pagini plus 8 anexe pentru partea de creativitate și lucru manual.

Link video: https://www.youtube.com/watch?v=g_nMLMVsEnw

Să continuăm prezentarea cu setul de caiete de lucru.

  1. Setul de 5 caiete de lucru pentru semestrul al 2-lea, clasa pregătitoare

La prima vedere, m-a impresionat calitatea lor. Coperte din carton lucios, cărțile aerisite, teme variate în fiecare dintre ele. Dacă la primul caiet de lucru prezentat în această postare Alexia era cea care citea cerințele, de data aceasta, eu le-am citit. Asta pentru că ele au fost concepute ca note de subsol, scrise cu fonturi prea mici pentru ca ea să poată desluși literele.

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

4 Comments

  1. Băiețelul meu a rămas cu oroare față de caietele de lucru. Nu cred că a mai avut aversiune față de ceva așa cum are de caietele ălea. Sunt sigură că e și vina învățătoarei (noi am rămas cu un gust tare amar după clasa 0, multe au fost motivele pentru care am hotărât să schimbăm școala). Așa că nu o să accepte să facem nimic din ele. Drept pentru care socotim cu piese lego 🙂 În timp ce ne jucăm. Citim împreună, lectura de seară – o seară el, una eu. Scriem tot felul de textulețe pe tablă (i-am cumpărat o tablă ca la școală, de scrie cu carioci pe ea), scrisori către Moș Crăciun :))) și facem liste de cumpărături sau planuri de vacanță (tot în scris). Și în rest, joacă multă, multă joacă.

    1. @Alexandra: ooof, îmi pare rău să aud asa ceva 🙁 Să vă fie mai bine la noua școală!!
      Și noi mai facem matematică numărând, scăzând, adunând jucării, mere, bucățile de cretă șamd. Iar de citit, citește de pe toate pliantele pe care le găsește.

  2. Si eu incerc sa fac cat mai multe activitati cu fratiorul meu, este in clasa 1 dar tot asa, nu au teme pe vacanta iar copii uita pe perioada vacantei, nu-mi place ca au adoptat scrisul pe coli, nu se intampla in Romania asta, el este in alta tara, dar am incercat sa-i formez scrisul cu ajutorul caietelor pentru ca abia intelegem ce scrie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close