Accidentul care m-a convis ce minuni face scaunul auto pentru copii

Prin toamna lui 2011, când Alexia avea aproape un an şi jumătate, am fost implicaţi într-un accident auto. Mergeam să ne întâlnim cu Cojocarii  şi fix atunci nu aveam montat scaunul auto. Îl spălasem cu o zi înainte şi încă era jilav, iar în marea mea prostie am descis să nu-l mai montăm. M-am bazat pe faptul că Tibi conduce atent, că era weekend şi mai puţine maşini în trafic. Noi am depăşit coloana de maşini şi ne-am „pupat” cu maşina unei cucoane, care s-a gândit şi ea să depăşească pe linia de tramvai coloana de maşini. Noi deja eram pe linia de tramvai. Ne-am ciocnit destul de tare. Nu ştiu ce manevre a făcut Tibi, dar a reuşit să proptească maşina în staţia de tramvai, astfel că a evitat să ne ciocnim cu vreo altă maşină din colana de autoturisme care circulau regulamentar. În cele câteva secunde cât a durat toată această „distracţie”, am lipit-o pe Alexia de banchetă (eram amândouă în spate) cu o mână şi m-am pus între ea şi scaunul din faţă. Tot a căzut picea cu nasul în scaunul din faţă, dar nu a fost un impact puternic, astfel că s-a ales doar cu o sperietură. La fel şi eu. De atunci, chiar şi pentru câţiva metri de mers cu maşina, o pun pe Alexia în scaunul auto. Atunci am mers pe principiul „Mie nu mi se poate întâmpla”, şi iată că mi s-a întâmplat să fiu implicată într-un accident de maşină, iar viaţa copilului să fie pusă în pericol. De atunci am rămas cu o imensă teamă când urc cu Alexia în maşină. Nu a fost ceva grav, slavă Domnului!, dar a fost suficient cât să rămân marcată. Dacă până la acest incident consideram scaunul auto un simplu moft, ei bine, am constatat pe pielea mea că lucrurile nu stau deloc aşa. Tocmai acesta e motivul pentru care am acceptat să mă implic în Campania de responsabilizare în siguranţa auto, iniţiată de cei de la Bebetex.
Pentru că Bebetex îşi doreşte să ajungă la cât mai mulţi părinţi sau viitori părinţi cu informaţii despre securitatea în maşină, siguranţa şi confortul celor mici atunci când călătoresc, a iniţiat Campania de responsabilizare în siguranţa auto, care se adresează tuturor acelora care doresc să facă o schimbare, care doresc o informare corespunzătoare şi care vor să îi protejeze pe cei mici de pericolele care pot apărea în maşină.

Prin statusurile postate pe pagina Bebetex de Facebook şi prin articolele promovate pe blogul Bebetex se doreşte centralizarea acelor informaţii de care părinţii au nevoie în ceea ce priveşte siguranţa auto. De asemenea, cei de la Bebetex vor să tragă şi un semnal de alarmă asupra faptului că din ce în ce mai mulţi copii sunt accidentaţi atunci când sunt în maşină.

Accidentele rutiere reprezintă principala cauză a morţii copiilor cu vârste între 2 şi 14 ani. Mai mult de jumătate din cazurile în care copiii sunt ucişi în accidente auto sunt din cauză că aceştia nu purtau centura de siguranţă sau nu erau instalaţi corespunzător într-un scaun auto special.

Împreună putem schimba concepţii, putem ajunge cu informaţii relevante la părinţi sau bunici sau chiar prieteni. Împreună putem salva vieţi!

Înainte să luăm un scaun auto pentru Alexia, am căutat o grămadă de informaţii pe net. Aveam o groază de întrebări la care aveam nevoie de răspunsuri. Cum aleg un scaun auto? Cum se montează scaunul auto corect?   Unde trebuie amplasat: în spatele şoferului, sau pe diagonală cu el?  Am văzut la tv unele scaune puse cu spatele la sensul de mers, altele cu faţa… Cum e mai bine?  Ce e ăla sistem de prindere Isofix?  Şi tot aşa. Răspunsurile la aceste întrebări, plus multe altele le găsiţi pe blogul Bebetex.

Tot căutând informaţii pentru această postare, pe blogul Bebetex am găsit o statistică deloc plăcută.

1. Într-o coliziune, la cca 48,3 km/h, un pasager neasigurat cu centura maşinii, poate fi aruncat cu o forţă de 30 până la 60 de ori mai mare, decât greutatea corpului.
2. Centurile de siguranţă sunt proiectate pentru a te ţine în maşină şi pentru a difuza forţa de impact, către părţi ale corpului tău care sunt mai flexibile, crescând astfel şansele cu 50%, de a supravieţui unui accident.
3. Scaunele pentru copii, orientate cu spatele la direcţia de mers, oferă o protecţie mult mai bună pentru capul, gâtul şi coloana vertebrală a copilului, decât scaunele orientate cu faţa spre direcţia de mers.
4. Un copil este pregătit să folosească bancheta din spate a autovehiculului, întocmai ca un om mare, fără ajutorul unui înălţător, atunci când are o înălţime de 1,5 m şi aproximativ 8 ani. Ține minte ca mulţi copii diferă ca statura şi greutate, faţă de medie, aşadar, este posibil ca unii copii încă să mai aibă nevoie de înălţător până în jurul vârstei de 10 – 11 ani.

Aş mai adăuga şi asta statisticii sus amintite: 3 din 4 scaune auto sunt instalate greşit în maşină. Acest lucru anulează siguranţa pe care ar putea să o ofere copiilor. Iată aici ce greşeli trebuie să eviţi atunci când instalezi scaunul auto pentru copii.

Bebetex este un magazin online şi se adresează părinţilor care vor ca transportul copiilor lor să se facă în deplină siguranţă. Astfel, Bebetex vă pune la dispoziţie o serie de scaune auto, cărucioare şi accesorii, în concordanţă cu normele şi standardele de calitate europene, cărucioarele şi accesoriile având ultimul standard EN iar fotoliile auto fiind omologate ECE R44/04.

12 Comments

  1. e bine că faci asta. e drept că noi nu am avut scaune de mașină (noi, adică cei de vârsta mea, nu a ta 🙂 ), dar pe vremea aceea nu oricine avea mașină și apoi… se circula într-o săptămână dacă aveai număr par, într-o săptămână dacă aveai număr impar, nu erau mașini mai multe decât oameni pe stradă…
    eu îmi pun centura imediat cum urc în mașină pentru că m-a conștientizat campania unei mame din Supă de pui pentru suflet de mamă, care-și pierduse copilul într-un accident din care scăpa dacă o avea. mie mi-a intrat la cap… și execut mașinal mișcarea. sper ca și părinții să facă lucrul acesta, pentru binele copiilor lor.

    1. Nu-ţi imagina că sunt atât de tânără… am prins şi eu acele vremuri. Ai mei nu aveau maşină, aşa că nu au avut nevoie de scaun auto 😉

  2. scaunele de masin pentru copi sunt foarte importante de aceea ele trebuie sa fie cat mai sigure sa ne protejeze copilul

  3. Si eu sincer, acum ceva timp le vedeam ca pe un moft (nu stiu de ce), dar in ultimii ani am inceput sa le vad cat se poate de clar necesitatea! Categoric un scaun auto pentru copii nu trebuie sa mai lipseasca nici unei familii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close