copil certat-foto pixabay

A fi îngăduitor cu copilul, cică, este un păcat. Alte 177 de păcate

Am primit, acum ceva vreme, un e-mail intitlulat „Cele 177 de păcate”. În primă fază, nu am avut nici timp nici dorința de a citi tot documentul. Totuși, mi s-au părut cam multe cele șase pagini de Word numai cu păcate. Apoi, într-un moment de respiro, am zis să arunc, totuși, o privive. Deh, curioasă ca pisică! Am vrut să văd câte din cele 177 de păcate voi bifa.

Firește, nu am avut răbdare să le parcurg pe toate 177. Nici nu vreau să vă supun unui astfel de exercițiu masochist și să vi le înșir pe toate, aici. Poate, doar la cerere 😉 Nu trec mai departe fără să vă lămuresc ce este acela un păcat. Să știm despre ce vorbim, nu? Așa cum autorul documentului, un domn care vrea să rămână anonim, mi-a oferit și o definiție a păcatului.

Păcatul = gânduri, vorbe sau fapte rele pentru om, având efect negativ asupra celui care le execută, precum şi asupra întregii lumi. Acest efect negativ se resimte, sesizabil sau insesizabil, chiar dacă păcatul este, sau nu, cunoscut sau recunoscut ca fiind un lucru rău.

Și, înainte să vă fac un top al păcatelor ce m-au uimit, trebuie să vă mai spun că domnul autor (anonim, deci), susține că ”Săvârşirea sau afişarea acestor păcate se poate face şi în sfera artei, de orice fel, şi a tehnologiei audio-foto-video, mai ales prin radio, televizor şi internet.” Ah, și încă un lucru: lista celor 177 de păcate NU cuprinde toate păcatele. Deci, ”e” mai multe!

Acestea fiind lămurite, iată care dintre cele 177 de păcate, mi-au atras atenția. Le voi scrie cu numărul de ordine dat de autorul (anonim, nu uitați), poate are vreo importanță ordinea în care el le-a scris. Iar în paranteze, cu litere italice, sunt remarcile mele, proprii și personale:

18. Am luat tratamente medicale fără sfat abilitat

29. Mi-am găurit pielea (Dap, mi-am dat, suplimentar, găuri în urechi)

30. M-am tatuat (Dap, o am pe picior pe Kyra, iubirea mea, pisica mea datorită căreia a apărut și Alexia, așa cum am povestit)

43. Nu am evitat starea de întristare (cum aș putea face asta? Știe cineva?)

83. Am glumit pe seama cuiva (Ok, să fim serioși, nu mai e voie să facem glume???)

97. Am dat sau am luat mită (Ohooo, aviz sistemului medical, profesorilor, politicienilor, iar lista de aici e luuuungă!)

123. Am linguşit (bun așa! românii sunt o nație de lingușitori, totuși. Firește, sunt și excepții)

134. Am muncit până la epuizare (He-he, domni patroni și șefi, i-auziți! Gata, nu mai fac muncă peste orele de program, că nu vreau să fiu o păcătoasă)

143. Nu mi-am educat corespunzător copilul (ce înseamnă „corespunzător”?)

152. Am cicălit (apăi, la ce sunt bune nevestele? se vede că lista e făcută de un bărbat, nu?)

168. Am făcut obsesie pentru igienă sau alimentaţie (ok, să nu ne mai spălăm! Să mâncăm orice, de uriunde! Doamne ferește!!!!)

171. Am fost prea îngăduitor cu copilul meu

Ei bine, ăsta m-a călcat pe bătături! Cum adică ”am făst prea îngăduitor cu copilul”? Adică, să îl iau la bătaie când greșește? Să îl scutur că face lucrurile în alt ritm? Când ești prea îngăduitor cu copilul?

De când, a fi îngăduitor cu copilul este un păcat? Doamne iartă-mă, dar lista asta mi se pare aberantă… mi se pare un mare păcat… Păcat că mi-am pierdut timpul.

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close