85 de ani de Fares  

 

Despre farmaciști am tot fost avertizată că, atunci când cineva îi întreabă ”Ce îmi recomandați pentru…?”, îi bagă omului pe gât produse scumpe, din vânzarea cărora primesc un comision. Și că, de regulă, foarte puțini sunt cei care recomandă produse românești, pe motiv că acestea sunt mai ieftine și, automat, comisionul lor este mai mic. Nu știu cât de adevărată este legenda asta, însă eu am dat peste destule farmaciste care mi-au recomandat produse românești. Unul pe care l-am descoperit grație unei farmaciste este siropul de pătlagină de la Fares. Auzisem de firma asta la TV. Înțelesesem că fac ceaiuri… Asta era tot ce știam despre Fares, atunci. Evident, știam prea puține.

De cinci ani încoace, încă de pe vremea când eram gravidă, am început să mă orientez spre tratamentele naturiste, homeopate, și să evit să mai iau tot felul de pastile. Acum vreo patru ani, când Alexia era un ghem mic-mic, tușeam și mă durea gâtul rău. Am mers la farmacia din colț, unde mi s-au recomandat două produse românești. După ce m-am doftoricit cu siropul de pătlagină de la Fares și cu pastile cu propolis, am văzut pe pielea mea că, deci, se poate și fără să mă îndop cu tot felul de medicamente. Apoi am intrat pe internet și am citit tot mai multe despre siropurile din plante. Am tot răcit, și eu, și copilul. De fiecare dată am apelat la ceaiuri și la siropurile din plante, iar pentru întărirea imunității Alexiei, tot siropuri din plante am căutat. Și, uite-așa, am ajuns să mă familiarizez cu produsele Fares, pe care le-am recomandat atât aici, pe blog, cât și ca folclorul, din gură-n gura, fără să primesc vreun comision din treaba asta 🙂 , că tot am pomenit de legenda farmaciștilor…

Acum mai bine de o săptămână, primesc un e-mail în care eram anunțată că Fares împlinește venerabila vârstă de 85 de ani… Practic are vârsta unor bunici ;), nu? De 85 de ani produsele lor îi vindecă pe români și eu știu de ei de vreo 5 ani, doar! E-mail-ul a precedat un cadou taaaare util, pentru care vreau să le mulțumesc frumos celor de la Fares! Acum mi-au dat de lucru: am ce citi, am cu ce să mă ”dreg” și mai ales am o cană drăguță din care să îmi beau ceaiurile 😉

Ah, și pe lângă faptul că Fares împlinește 85 de ani (la mai mulți!), din e-mail-ul amintit am mai aflat ceva lucruri interesante, prezentate sub forma unui ”știați că…”:

 

  • Mentapresupune cel mai indelungat timp de uscare, ea avand nevoie de pana la 48 de ore, in timp ce musetelul se usuca in circa 20 de ore? La polul opus avem socul, care se degradeaza foarte repede.
  • Farmacistul Andrei Farago a fondat in anul 1929 firma „Digitalis, prima companie romana pentru cultivarea plantelor medicinale”, care astazi poarta numele Fares?
  • Fares Orastie produce peste 800.000 de sticlute de sirop intr-un an? Daca am goli toate aceste sticlute am putea umple lejer o piscina cu suprafata de 100 de metri patrati si adancimea de doi metri.
  • Este nevoie de peste 20 de ore de analize pentru o cutie de ceai si chiar 48 de ore pentru antibioticul natural Biosept?
  • Fares Orastie produce peste 20 de milioane de cutii de ceai in fiecare an? Daca am pune cap la cap toate aceste cutiute de ceai, am putea acoperi o distanta aproape echivalenta cu lungimea fluviului Dunarea – 2.800 km – de la izvoarele din Germania si pana la varsarea in Marea Neagra.
  • Realizarea unui produs nou dureaza de la 9 la 18 luni? In acest timp se trece de la documentarea stiintifica, la probele de laborator si probele pilot, testari si analize, elaborarea standardului de calitate al produsului, obtinerea avizelor de fabricatie conforme cu legislatia, evaluarea eficientei terapeutice.
  • Una dintre magaziile Fares dedicate depozitarii plantelor, dupa recoltare, are 51 m lungime si 32 m latime, fiind construita pe structura unui hangar de avioane?
  • In echipa Fares lucreaza peste 750 de oameni?
  • Cele mai longevive produse Fares sunt: ceaiurile de musetel, galbenele, sunatoare, menta, tei, coada soricelului, coada calului, paducel, trei frati patati, urzica? Acestea exista chiar de la inceputurile Fares, adica de 85 de ani. Tot de atunci exista si uleiul esential de menta.

 

3 Comments

  1. Si noi suntem fan produse Fares. Iar Bioseptul (care mi-a fost recomandat ca “antibiotic naturist”) si siropul de patlagina, intr-adevar ne-a scos cu bine din multe ierni. Adica pe sotul meu, caci el este “bolnaviorul” familiei. El aduna toti virusii de pe strada, de prin metrou, de pe la colegi, toti vin pe capul lui. Noroc ca si-i tine pentru el, caci nu noi nu ne imbolnavim. Sanatate multa! (Cu Fares bineinteles 😉 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close