55% dintre femeile din România sunt fericite. Bravo lor!

Cică prin 2012 s-ar fi făcut un studiu în 11 ţări din Europa, printre care şi România, pe baza căruia să se realizeze un documentar tv. Concluzia mă uimeşte: 55% dintre românce se declară fericite. Potrivit rezultatelor studiului, principalele elemente care contribuie la fericirea femeilor sunt: atitudinea faţă de viaţă, relaţia cu partenerul, echilibrul între frumuseţea interioară şi cea exterioară, relaţiile cu familia şi prietenii, statutul social. Dacă ar fi să îmi raportez fericirea la aceste criterii, atunci clar nu fac parte din cele 55%! Asta pentru că nici unul dintre aceste criterii nu mă face absolutamente fericită. Mulţumită, cel mult.
De trei zile încoace de când am văzut rezultatele studiului, m-am tot întrebat: dacă eram inclusă în această cercetare în urmă cu vreo 5 ani, să zicem, atunci mă număram şi eu printre acele 55% de femei fericite. Dar, cum lucrurile au luat o întorsătură neplăcută, nedorită, nasoală (cum se spune la mine în cartier), clar nu mă pot declara fericită doar raportându-mă la cele cinci criterii enunţate mai sus. Ce nu îmi e mie foarte clar e următorul lucru: din ce clasă socială proveneau cele chestionate? Sinceră să fiu, la cum merg lucrurile la noi în ţară, mi se pare cam mare procentul. Sau asta doar pentru că, în subconştient, sunt geloasă pe cele fericite. Cele care se declară şi sunt cu adevărat fericite! Pentru că e o diferenţă între a spune că eşti fericită şi a fi astfel. Mă rog.
Şi totuşi, ce mă face pe mine fericită? Copilul, realizările copilului meu, zâmbetul ei, îmbrăţişările, pupicii Alexiei, lucrurile trăznite pe care le face şi le zice. Apoi pisicile mele mă fac fericită, când vin să le alint, când îmi torc la ureche, când îmi fac masaj. Fericită m-ar face răspunsul pozitiv pe care îl aştept cu sufletul la gură de la Acibadem în privinţa operaţiei de inimă a mamei. Fericită aş fi dacă aş putea rezolva problemele de sănătate ale soţului şi ale soacrei. Şi mai fericită aş fi dacă ar exista din nou comunicare între mine şi sora mea, pentru care îmi fac griji non stop. Ferictă aş fi dacă aş avea suficienţi bani cât să îi ajut pe cei din familia mea care au probleme de sănătate, căci e tare frustrant să mă simt neputincioasă în faţa suferinţei lor, e tare frustrant gândul că viaţa mamei atârnă de un fir de aţă. Fericită aş fi dacă aş putea să ies din această perioadă neagră a vieţii şi să redevin femeia plină de viaţă de dinaintea ”erei negre” şi să pot zâmbi, să pot să mai râd din nou cu sufletul alături de soţul meu, şi nu doar să zâmbesc. Fericită aş fi dacă aş avea un job mai bine plătit, şi care să îmi permită să am mai mult timp la dispoziţie, sau măcar weekendul liber, pe care să îl petrec alături de fata mea, de familia mea.  În fine, să trecem peste astea. Iată şi alte date din studiul care a declanşat această introspecţie:

FEMEILE, ÎN CĂUTAREA FERICIRII UN STUDIU PAN-REGIONAL DISCOVERY NETWORKS
DESPRE CEEA CE LE FACE PE FEMEI FERICITE

55% dintre femeile din România declară că sunt fericite cu viaţa pe care o au

Factorul care influenţează în cea mai mare masură fericirea unei femei este atitudinea ei faţă de viaţă, se arată într-un studiu realizat de Discovery Networks, despre principalele surse ale fericirii în rândul persoanelor de sex feminin. După “Species”, un studiu complex despre comportamentul tinerilor bărbați din Europa, realizat în 2008, Discovery şi-a propus să afle ce anume le face pe femeile din ziua de azi să se simtă împlinite, în contextul carierei, al familiei și al societății în general.

Intitulat “She: În căutarea fericirii ei”, studiul explorează toate aspectele importante – de la relaţii până la familie şi carieră – pentru a dezvălui ce anume le face pe femei fericite. Cercetarea a fost realizată în a doua jumătate a anului 2012, pe un eşantion de 5500 de femei cu vârste cuprinse între 20 şi 49 de ani, din 11 ţări din Europa (inclusiv România), Rusia şi Africa de Sud, abordând subiecte foarte diverse, precum partenerul ideal, atitudinea faţă de muncă şi relaţia dintre femei şi poziţiile de putere, banii sau împăţirea responsabilităţilor casnice. Îmbinând rezultatele chestionarelor online cu o serie de interviuri în profunzime cu femei din cele unsprezece state, raportul oferă o perspectivă solidă şi fascinantă asupra vieţii femeilor din ziua de azi.

“Am făcut acest studiu pentru că am dorit să înţelegem mai bine publicul feminin al canalelor noastre. Dar în loc să începem cu a întreba ce anume îşi doresc de la programele TV, am mers la esenţa problemei şi am întrebat femeile ce îşi doresc de la viaţă, ce anume le motivează şi cum îşi evaluează situaţia actuală. Având răspunsurile, diferite pentru cele 11 ţări care au facut parte din studiu, am putut apoi face şi pasul următor, şi am încercat să conturam TLC, televiziunea noastră dedicată femeilor, în aşa fel încât să răspundă acelor cerinţe”, a spus Ada Roseti, Director de Programe, Europa de Sud-Est, Discovery Networks CEEMEA.

Potrivit rezultatelor studiului, principalele elemente care contribuie la fericirea femeilor sunt: atitudinea faţă de viaţă, relaţia cu partenerul, echilibrul între frumuseţea interioară şi cea exterioară, relaţiile cu familia si prietenii, statutul social.

Atitudinea pozitivă faţă de viaţă
Astfel, menţinerea unei atitudini pozitive faţă de viaţă generează noi oportunităţi care contribuie la fericirea femeilor şi le protejeaza de loviturile care ar putea să o diminueze. Familia, relaţiile şi munca sunt de asemenea factori care joacă un rol important, dar pentru femei fericirea începe cu mentalitatea pe care o au. Femeile fericite sunt încrezătoare în ele însele şi simt că deţin controlul asupra vieţii lor (65%). Cu toate acestea, 51% dintre femeile tinere (20 -29 de ani) din România resimt puternic presiunea de a face cele mai bune alegeri pentru a fi fericite, fiind într-un moment al vieţii în care nu au atins un echilibru interior în ceea ce priveşte cariera, relaţia cu un partener stabil sau banii.
Mai multe informaţii rezultate din studiu, referitor la atitudea faţă de viaţă:
• Majoritatea respondenţilor au afirmat că fericirea începe cu felul în care gândesc
• 65% dintre femeile care se declară fericite au sentimentul că deţin controlul asupra vieţii lor
• Femeile tinere (20 – 29 de ani) simt presiunea ideii că trebuie “să reuşească din prima”
• 30% dintre femeile cu vârste cuprinse între 20-24 de ani sunt de acord cu afirmaţia următoare: “Există prea multe aşteptări în ceea ce mă priveşte. Prea mulţi se aşteaptă să fiu perfectă”.
• 51% dintre femeile tinere din România (20 – 29 de ani), 63% din Rusia şi 35% din Marea Britanie sunt de acord cu afirmaţia următoare: “Nu am obţinut cât de multe mi-aş fi dorit până la vârsta mea”

Relaţia cu partenerul
Când vine vorba despre relaţii, femeile căsătorite sunt mai fericite (46%) decât cele implicate într-o relaţie de concubinaj (40%) sau cele care au o relaţie cu un partener, dar nu locuiesc împreună cu acesta (32%). Femeile căsătorite care au declarat că sunt fericite sunt de cel puţin două ori mai numeroase decât cele singure care au spus acelaşi lucru (21%). Mai mult decât atât, rezultatele ne arată că femeile căsătorite de peste 10 ani (45%) sunt la fel de fericite ca şi cele proaspăt căsătorite (45%).
În ceea ce priveşte cele mai votate calităţi pe care femeile din toate cele unsprezece ţări le caută la partenerul ideal, acestea au fost onestitatea, înţelegerea şi loialitatea. Femeile preţuiesc susţinerea emoţională – ele caută pe cineva cu care să împartă bunele şi relele şi pun personalitatea şi caracterul mai presus decât bunurile materiale şi aspectul fizic. Banii şi un corp frumos nu apar pe lista primelor zece trăsături pe care o femeie le caută la un bărbat. Femeile din România pun mare preţ pe înţelegere şi loialitate (89%), onestitate (78%) şi pe simţul umorului (54%), faţă de cele din Rusia care văd ca prioritare atribute masculine mai tradiţionale, precum hotărârea, exercitarea controlului şi aspectul financiar.

Mai multe informaţii rezultate din studiu, referitor la relaţia cu partenerul:
• Dintre femeile implicate în relaţii, cele căsătorite sunt cele mai fericite (46%)
• Sinceritatea (79%), susţinerea şi loialitatea (78%) s-au situat pe primele locuri în topul calităţilor pe care femeile le caută la partenerul de viaţă. Ele consideră că personalitatea şi caracterul acestuia sunt mai importante decât situaţia materială şi aspectul fizic
• Stereotipurile masculine, cum ar fi banii (18%) şi aspectul fizic (8%), nu se regăsesc între primele zece calităţi pe care femeile le caută la partenerul lor de viaţă
• Femeile măritate de mai bine de 10 ani (45%) au declarat că sunt fericite. Acelaşi răspuns l-au dat şi cele proaspăt căsătorite (45%)

Echilibrul între frumuseţea interioară şi cea exterioară

Al treilea element fundamental pentru găsirea fericirii este echilibrul între frumuseţea interioară şi cea exterioară. Astfel, femeile care sunt mulţumite de aspectul lor fizic sunt mai fericite, în general. În acest caz, nu este vorba de standardele clasice de frumuseţe fizică, ci de o imagine de sine pozitivă. În toate ţările implicate în studiu, femeile sunt de acord că, pentru o viaţă fericită, sănătatea este mai importantă decât aspectul fizic. Această atitudine apare cel mai pregnant în România (98%), Italia (97%), Polonia (94%) şi Rusia (93%). Femeile respective au în mod activ o atitudine sănătoasă faţă de aspectul lor fizic. Printre altele, de exemplu, tind într-o mai mare măsură să respingă ideea de chirurgie estetică.

Mai multe informaţii rezultate din studiu, referitor la echilibrul între frumuseţea interioară şi cea exterioară:

• Femeile care sunt mulţumite de felul cum arată sunt mai fericite, în general
• În toate ţările participante la studiu femeile sunt de acord că sănătatea e mai importantă decât frumuseţea, după cum au răspuns 98% dintre femeile din România, 97% din Italia şi 93% din Rusia
• Tinerele simt că asupra lor se exercită presiunea de a arăta ‘perfect’, după cum declară 30% dintre femeile abia trecute de 20 de ani, în timp ce doar 19% dintre cele cu vârste între 40 – 44 de ani sunt de acord cu această afirmaţie

Noi, nu doar eu – Relaţiile cu familia si prietenii

Într-o ierarhie a fericirii, cea mai importantă relaţie a unei femei este cea cu partenerul de viaţă. Cu toate acestea, multe dintre celelalte relaţii pot să contribuie la fericirea ei, inclusiv cea cu copiii, cu părinţii, cu fraţii şi surorile, cu prietenii sau cu colegii. Pentru femeile fără un partener, aceste relaţii devin şi mai importante. În acelaşi timp, relaţiile cu familia şi prietenii îi asigură unei femei sprijinul de care are nevoie, ocazia să se dezvolte şi să se distreze. Dar mult mai important este faptul că aceste relaţii îi conferă un sens şi un scop.

Mai multe informaţii rezultate din studiu, referitor la relaţiile cu familia şi prietenii:

• Iubirea necondiţionată şi sentimentul împlinirii descoperite de femeile care şi-au întemeiat o familie şi îşi cresc copiii sunt elemente esenţiale pentru fericire
• Femeile care împart cu un partener responsabilităţile legate de îngrijirea copiilor (46%) sunt mai fericite decât cele care se ocupă singure copii (38%)
• În Europa de Nord, prietenii sunt mai importanţi decât familia, în comparaţie cu România, Italia, Rusia, Polonia şi Africa de Sud, unde balanţa tinde să încline în favoarea familiei.

Statut social
Al cincilea element de referinţă pentru fericirea femeilor este încrederea inspirată de poziţia lor în societate. Nu este vorba despre statutul personal, ci despre locul pe care femeile simt că îl deţin în societatea contemporană. Studiul ne arată că aprecierea din partea prietenilor, familiei şi a societăţii în general contribuie la sporirea respectului faţă de sine în cazul femeilor. Oricare ar fi alegerile pe care le fac, ele au nevoie să se simtă apreciate şi respectate pentru a fi cu adevărat fericite.
După 50 de ani de progres în ceea ce priveşte egalitatea dintre sexe, femeile încă sunt depăşite numeric de bărbaţi în poziţii-cheie în lumea politică sau cea financiară. Dintre toate naţionalităţile, danezele (27%) sunt cel mai puţin preocupate de inegalitatea dintre bărbaţi şi femei în ceea ce priveşte aceste funcţii, în timp ce 52% dintre românce consideră că nu există suficient de mulţi lideri femei în societate.

Mai multe informaţii rezultate din studiu, referitor la statutul social al femeilor:

• Femeile sunt încă depăşite numeric de bărbaţi în poziţii de conducere în lumea politică sau cea financiară. Femeile din Olanda (27%) sunt cel mai puţin preocupate de această inegalitate în sfera funcţiilor de conducere.
• Femeile care lucrează full-time au de două ori mai multe şanse să fie fericite şi mulţumite de viaţa lor, în comparaţie cu femeile care sunt şomere
• 42% dintre mamele care lucrează full-time au declarat că sunt fericite, 40% dintre cele care lucrează part-time şi 39% dintre cele care nu lucrează deloc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close
%d bloggers like this: