17 noiembrie – Ziua Internațională a Prematurității

Am primit, zilele astea, un comunicat ce mă anunța că, la nivel mondial, pe 17 noiembrie se marchează Ziua Internațională a Prematurității. Iar Tily Niculae a devenit (și o felicit pentru asta) ambasadoarea organizației Unu și Unu. Organizație ce, de patru ani încoace, desfășoară o campanie de conștientizare și de sporire a notorietății în rândul societății civile a fenomenului nașterilor premature, prin programul Socks for life.
ziua-prematuritatii-asociatia-unu-si-unu
Anul acesta, ONG-ul invită toți utilizatorii internetului, autoritățile, companiile dar și părinții să se alăture efortului de conștientizare și sprijinire a prematurilor din România.

Ambasadorul organizației Unu si Unu, Tily Niculae, redă cu multă emoție testimonialul din partea unei mame cu bebeluș îndelung spitalizat în terapie intensivă neonatală. Este realitatea dură a zeci de mii de părinți din România și noi încercăm să schimbăm acest lucru. De aceea, mesajul nostru video se încheie cu un îndemn la mobilizare către toți factorii decizionali. În felul acesta se poate instala normalitatea în secțiile de terapie intensivă din România” spune Diana Gamulescu, vicepreședinte Asociația Unu și Unu.

Mesajul video pentru Ziua Internațională a Prematurității:

Cum puteți susține campania Socks for life dedicată Zilei Internaționale a Prematurității

 • Dacă vreți să contribuiți la sporirea notorietății acestui fenomen, răspândiți clipul video de mai sus. Dați-i share pe rețelele de socializare, pe mail, pe whatsapp. Dați-l mai departe, să fim cât mai mulți care să facem acest mesaj auzit.
 • Folosiți hashtag-urile #17Noiembrie#ZiuaPrematuritatii#SockforLife
 • Vă puteți schimba poza de profil din conturile social media prin platforma: http://twibbon.com/support/ziua-prematuritatii-2
 • Sau folosiți această imagine:

ziua-prematuritatii-asociatia-unu-si-unu-cover-fb

Despre fenomenul prematurității

Aproximativ 15 milioane de copii sunt născuți prea devreme în fiecare an. În România, 1 din 10 bebeluși este prematur, adică sunt aproximativ 18,000 de copii care se nasc înainte de termen.

Cea mai mare parte dintre aceștia sunt expuși riscurilor de a dezvolta probleme severe de: surditate, orbire, paralizie cerebrală, retard mintal.

Aproximativ 1 milion de copii  la nivel internațional nu supraviețuiesc luptei pentru viață în fiecare an. Dar multe decese ale nou-născuților și dizabilități puteau fi evitate prin luarea unor măsuri sociale, economice și legislative din întreaga lume.

Despre Asociația Unu și Unu

Din 2013 Asociația Unu și Unu se implică activ în viața familiilor cu prematuri și face donații în spitalele din România prin proiectul Fire de dragoste.

 • A realizat, editat și donat Ghidul Prematurului – primul din România.
 • A lansat primul call center pentru părinții cu bebelușii îndelung spitalizați – Alo Prematuritate – 0800390678
 • A organizat Cursuri gratuite de parenting cu sute de beneficiari
 • Oferă, în regim de voluntariat, consiliere psihologică în secții de neonatologie, prin grupuri de suport adresate familiilor cu bebeluși vulnerabili.
 • Se implică în proiecte de advocacy, care vizează îmbunătățirea calității serviciilor de ingrijire ale nou-născutului atât pe plan local, cât și internațional.

Asociația Unu și Unu  este prima și singura asociație de părinți care apără drepturile copiilor din sarcini multiple, prematuri și bebeluși spitalizați și ale familiei acestora. Oferă suport pe perioada spitalizării și după externare. Asociația Unu și Unu este membră a EFCNI (European Foundation for the Care of Newborn Infants), organizație ce adună reprezentanți din peste 50 de țări.

Misiunea Unu și Unu este de a îmbunătăți sănătatea bebelușilor prin:

 • proiecte de prevenție,
 • informare și educare a societății civile privind bebelușii abandonați, nașterea înainte de termen,
 • oferirea de suport prematurilor și bebelușilor spitalizați,
 • pri derularea de proiecte privind urmărirea, monitorizarea copiilor după externare până la vârsta de 7 ani.

Viziunea Asociației Unu și Unu  este să devină vocea prematurilor și a bebelușilor spitalizați din România.

*** Site: www.unusiunu.com

**Facebook: https://www.facebook.com/asociatia.unusiunu/

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
%d bloggers like this: