Inițial, am vrut să intitulez acest articol “Lucruri care mă enervează de când am devenit părinte”. Apoi, pe măsură ce am scris, mi-am dat seama că unele dintre cele de mai jos chiar nu sunt (atât de) enervante. Depinde, firește, de simțul umorului al fiecăruia dintre noi, cei care trecem prin momentele la care fac referire.
Acest text este un pamflet și trebuie tratat ca atare. Adică zâmbiți, vă rog, atât cât puteți.
- Piesele Lego. Orice părinte știe că a călca pe acele minuscule piese de construit este mult mai dureros decât atunci când te lovești cu degetul mic de la picior de mobila din casă. Neplăcut este și atunci când ți-e somnul mai dulce, te trezești că te înțeapă ceva atât de tare, încât îți vine să urli. Dar nu poți, pentru că trezești copilul, consortul/consoarta sau pisica.
- Nu vei mai putea înjura cu foc când te vei lovi, vei sparge, vei scăpa din mâini. Ăsta e un lucru bun, totuși, nu? La înjurat, mă refer, nu la lovit/spart/scăpat.
- Etichetele hainelor. “Mă deranjează eticheta!”, o propoziție pe care copiii o vor rosti frecvent fix când e gata îmbrăcat și tu te pregătești să ieși ieri pe ușă. Cele mai enervante sunt acele etichete pe care nu le poți elimina total de pe haine, pentru că o minte “creanță” le-a prins direct în cusătura care ține hainele, iar restul rămas după ce ai tăiat eticheta deranjantă tot îl înțeapă pe copil. Singura soluție, pentru liniștea copilului (dar mai ales a ta!), trebuie să descoși, elimini eticheta vieții, apoi coși la loc bluza, pantalonul, maioul șamd.
- “Fac pipi/caca… ACUM!”. Ei, da! După ce ai întrebat copilul de un milion de ori înainte să ieși pe ușă, fix după 5 minute de când ați plecat, fix când nu ai unde să îl duci la o toaletă, auzi formula magică de mai sus.
- Nici pe wc nu vei mai avea intimitate. Baia, locul ăla unde te retragi să te gândești la… nemurire, locul ăla unde ești cu tine însuți, va fi invadat de copil/copii când nici nu apuci să te așezi pe tron. Și dacă închizi ușa, ce, crezi că scapi? Copiii pot vorbi prin gaura cheii, pe jos, între spațiul dintre podea și ușă. Și de fiecare dată când te așezi pe wc fix în acea secundă apare ceva mega-extra-ultra urgent. Succes cu vezica!
- Nu vei mai putea urmări un film cap-coadă, fără întreruperi. Hai, cât ai un bebe, pare mai ușor. Dar de pe la 3 ani în sus… doar după ce adoarme copilul te poți uita și tu la un serial în liniște. Asta dacă nu adormi tu înaintea lui.
- Atunci când acțiunea e mai intensă în dormitorul conjugal, când crezi că al tău copil doarme duuuus de ore bune, auzi la ușă un glas suav: “Mami, tati…”.
- Shoppingul nu e doar pentru tine. Când mergi să îți cumperi ceva, ajungi acasă și constați că ai luat doar multe chestii pentru copil. Greu să reziști, știu! Rochița aia superbă era la reduceri, normal. La fel și blugii, tricoul, colanții, fustița, pantofiorii, jucăriile. Cunoaștem, cunoaștem. Dar cât de tare te bucuri când îți vezi odorul atât de bine îmbrăcat și bucuros din cale afară de noile achiziții ce-i sunt destinate!
- Mobila, pereții, perdelele nu mai sunt ce-au fost înaintea erei copilului. Micul artist simte nevoia să le dea o tușă personală. Dar nu-i nimic, e posibil să ai în casă un viitor Picasso, sau Grigorescu. Și, zău, că nu poți să nu te bucuri când vezi pe pereți cât de mult progresează copilul de la un desen la altul!
- În mașină, radioul va rămâne blocat pe Itsy Bitsy FM. Sau/și torpedoul va fi plin ochi cu CD-uri cu toată colecția Zurli și altă muzică pentru copii. Ascunde CD-ul cu Paraziții, totuși! Să mai zic ceva și de jucăriile rătăcite prin mașină? Mai bine nu.
- Discuțiile între adulți devini codate. Nu de alta, dar ăștia mici au un talent mamă-mamă să dea din casă fix ce nu-ți dorești să treacă dincolo de ușa casei. Și mai drege busuiocu’ dacă poți!
- Odată cu diversificarea, ajungi să ai mai multe haine de casă decât de stradă. Asta dacă te simți aiurea să ieși pe stradă cu petele lăsate de mâncarea ajunsă din farfuria copilului pe țoalele tale.
- Cosmeticele, doamnelor, sunt cele mai frumoase și cele mai interesante jucării ale copiilor. Puteți să le umpleți casa cu jucării potrivite vârstei lor. Dar, vă zic din proprie experiență, nicio jucărie cântătoare cu Nșpe melodii și beculețe nu se compară cu un ruj picat în mâna copilului. Sau cu o sticluță de ojă, ori de parfum.
Și lista poate continua!
Papucii cu toc inalt s-au rarit considerabil, au aparut cei cu platforma. Caruciorul se impinge mult mai bine cu balerini.
Dar topul il conduce lipsa somnului odihnitor, cel de acum se numeste atipit, somn iepuresc, nesomn, somnambuliusm, etc.