1 iunie, zi liberă pentru părinți

Simt că nu am suficient timp. Pentru copilul meu, pentru mine, pentru relația noastră. Am impresia că ne construim o relație ”pe apucate”, iar asta mă enervează la culme, asta dă naștere unor frustrări. Chestia cu timpul nu o pot rezolva. Nu atâta vreme cât sunt plecată la serviciu 10 ore pe zi, nu atâta vreme cât, odată ajunsă acasă, nu încetez să mai muncesc: telefoane pentru job, curățenie, spălat, călcat, gătit. Mă rog, pe ultimele trei nu le fac chiar zilnic. Ce fac în situația asta? Încerc să îmi las nervii, stresul și oboseala undeva departe de ușa de la intrarea în casă. Încerc, dar nu-mi iese mereu. De ce le las cât mai departe? Ca să nu mă ajungă din urmă atunci când deschid ușa, iar de după ea răsare fii-mea, plină de nergie, și-mi sare de gât, și îi merge melița, și mă călărește, și-mi pune un catralion de întrebări fără să aștepte să răspund la fiecare. Practic, mă stoarce și de ultima liniuță de energie. Dar ea se bucură, sincer, căci a venit acasă cea mai de preț ființă de pe planetă, căci m-a așteptat atât de mult, căci mama e mama, nu doamna de la grădi, nu bunicul, nu vecina, nu prietenii de la bloc. E mama ei! Și ea vrea să îi arate mamei ce a făcut la atelierul de creație, ea vrea să îi spună mamei ce a făcut peste zi, ea vrea să fie ascultată de mama, ea vrea să fie cu mama, să o simtă alături de ea. Recunosc, nu reușesc mereu să îi ofer toate astea, recunosc, nu reușesc mereu să îmi maschez oboseala și să-mi trimit la culcare ”piticii” de pe creier. În astfel de clipe, citesc o mare dezamăgire în ochii copilului mei, iar privirea ei mă omoară.

Sunt unul dintre acei 60% de părinți care au declarat că ai lor copii și-au exprimat dorința de a petrece mai mult timp în compania lui mami și a lui tati. Și, totodată, sunt unul dintre acei 90% de părinți care și-ar dori ca 1 iunie să fie zi liberă de la serviciu. Ce mai zic și ce mai fac părinții în compania copiilor lor? Iată un grafic:Infografic_Studiu_Timp in familie_Open I Research si Itsy Bitsy_aprilie 2016

 • Un grup de inițiativă format din Itsy Bitsy FM, lideri de opinie – Andreea Marin, Virgil Ianțu și Tili Niculae -, parlamentari, specialiști psihologi și asociații de părinți, cu susținerea Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, încep o campanie în urma căreia își doresc să schimbe relația dintre copiii și părinții din România.
 • Specialiștii atrag atenția că măcar o oră de calitate pe zi petrecută cu copiii ar putea preveni tulburările comportamentale din ce în ce mai răspândite în rândul celor mici, inclusiv ale sindromului ATCP (Angered Temper Choleric Progression, care mai poate fi tradus și ca Absența Timpului de Calitate cu Părinții).
 • Un nou studiu din 2016 subliniază strigătul de ajutor al copiilor: 6 din 10 simt nevoia să petreacă mai mult timp cu părinții, deși doar 24% dintre părinți simt la fel.
 • Grupul de inițiativă anunță planul de acțiune pe 2016, ce include publicarea “primului decalog pentru părintele modern” și continuarea demersurilor ca 1 Iunie să devină zi liberă la nivel național. Românii care susțin inițiativa sunt chemați să se alăture pe pagina de Facebook 1 iunie zi liberă.

Studiile arată că părinții români reacționează când copiii lor au probleme de sănătate fizică, dar nu sunt preocupați de sănătatea emoțională a celor mici. Psihologii subliniază că majoritatea tulburărilor de comportament specifice sindromului ATCP *Absența Timpului de Calitate cu Părinții (www.sindromatcp.ro) la copii se pot rezolva dacă părinții le dedică timp de calitate, însă îngrijorarea specialiștilor este că aceștia nu știu ce înseamnă această noțiune și nu o aplică. Conform experților, timp de calitate nu înseamnă timp petrecut în aceeași cameră, ci ca părinții să fie prezenți 100% în relație, oferindu-le copiilor întreaga atenție.

Pentru a oferi soluții la aceste probleme, grupul de inițiativă lansează un apel către părinții din România -“Petreceți minimum o oră de calitate pe zi cu copiii voștri” – și începe o amplă campanie de informare pe parcursul anului.

Campania a debutat cu demersurile făcute de inițiatori pentru ca 1 Iunie să devină zi națională, liberă, astfel încât părinții și copiii să aibă ocazia să petreacă mai mult timp de calitate împreună. Românii care susțin inițiativa sunt chemați să se alăture pe pagina de Facebook 1 iunie zi liberă.

Campania va cuprinde:

 1. Acțiuni de informare a părinților pentru a conștientiza importanța dedicării a minimum o oră pe zi de calitate cu copiii, fără tehnologie și cu 100% prezență în relație – prin canalele proprii, evenimente speciale și întâlniri cu aceștia.
 2. Acțiuni dedicate copiilor, în care cei mici vor avea posibilitatea să își facă vocea auzită și să-și provoace părinții să fie 100% prezenți în relația lor.
 3. Dezbateri cu factorii de decizie și mese rotunde care să identifice soluții pentru a răspunde la această problemă și să câștige susținători.
 4. Milităm, de asemenea, ca ziua lor aniversară, copiii să o petreacă împreună cu părinții, ziua de 1 Iunie devenind astfel Ziua Copilului cu Părinții.

Statisticile scot la iveală problemele din familiile normale

Un  studiu din 2016, realizat de Open I Research la solicitarea Itsy Bitsy FM, arată că 6 din 10 copii simt nevoia să petreacă mai mult timp cu părinții, deși doar 24% din părinți cred că timpul petrecut cu cei mici e prea puțin. Studiul arată că, pe măsură ce copilul crește, timpul petrecut cu părinții în timpul săptămânii și în weekend scade.

Portretul părintelui predispus să nu acorde timpul de calitate necesar este cel mai adesea acela al unui om ocupat, mereu pe fugă, care petrece mult timp în compania tehologiei, deși se află în aceeași cameră cu copilul. Adesea, recurge la compensarea absenței timpului de calitate prin cadouri. Majoritatea părinților cu copii școlari cred că temele și consumul de Internet împreună cu copilul însemnă timp de calitate, ceea ce, conform specialiștilor, rareori este un timp în folosul copilului.

Primul decalog pentru părintele modern, ocupat

Pentru a ajuta părinții să petreacă timp de calitate cu copiii, specialiștii din grupul de inițiativă publică primul decalog de soluții concrete pentru sănătatea emoțională a celor mici:

 1. Petrece o oră de calitate pe zi împreună cu copilul, fără tehnologie.
 2. Oferă-i 100% din atenția ta copilului în această oră.
 3. Cere părerea copilului tău de măcar 2 ori pe zi.
 4. Oferă-i cel puțin 1 încurajare pe zi.
 5. Poartă minimum 3 conversații pe zi cu copilul.
 6. Timp de 30 de minute pe zi, implică-ți copilul în activitățile casnice.
 7. Întreabă copilul măcar 1 dată pe zi cum se simte. Încurajează-l să își exprime emoțiile.
 8. Învață-ți copilul cel puțin 1 lucru nou pe zi, pe limba lui, folosind povești și desene.
 9. Învață 10 jocuri ale copilului tău.
 10. Pregătește-ți bebelușul de mic: citește-i, vorbește-i, arată-i lumea din jur, chiar dacă nu îți răspunde.

 Specialiștii voluntari implicați în acestă campanie de sprijin a părinților sunt: Cristina Trepcea (psihoterapeut), Mirela Horumbă (psihoterapeut), Bogdan Cezar Ion (doctor în psihologie), Diana Luana Frazzei (psihoterapeut) Ramona Oros (psihoterapeut), Carmen Anghelescu (psiholog clinician), Gaspar Gyorgy (psihoterapeut), Urania Cremene (Parenting Coach).

Demersurile legislative ca 1 Iunie să devină zi națională, liberă, au fost susținute de senatoarea Rozalia Biro și deputata Claudia Boghicevici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close