Unde găsim răspunsurile? (P)

Ştiţi jocul ăla, ”Telefonul fără fir”? Când cineva spune un cuvânt sau mai multe unei persoane, care transmite mesajul mai departe şi tot aşa din gură-n gură, iar când ajunge la expeditor, acesta constată că mesajul final este cu totul altul decât cel iniţial. Ei, aşa e şi cu informarea. Îmi aduc aminte că, de când am aflat că sunt însărcinată, am pornit într-o cursă nebună de identificare a celor mai bune surse de informare. Şi asta pentru că am avut o sarcină cu probleme din cauza RH-ului meu şi eram disperată să găsesc acele surse care să-mi explice de-a fir a păr ce se întâmplă cu mine în cele, teoretic, 40 de săptămâni de sarcină şi care, mai presus de orice, să mă asigure că totul va fi 101% ok cu bebelul meu. Am citit cărţi, am navigat pe net, am întrebat în dreapta şi-n stânga, dar, parcă, eram şi mai în ceaţă. Başca unele informaţii se băteau cap în cap! De p-atunci am tras concluzia că informarea asta îţi poate da bătăi de cap. Fie rişti să fii băgat de tot în ceaţă, fie te înspăimânţi şi mai tare. Bine, sunt şi cazuri în care chiar primeşti răspunsuri mulţumitoare la întrebările tale.

După ce m-am mai calmat cu RH-ul, am decis că, pentru liniştea mea, e mai bine să mă limitez la doar câteva surse de informare: blogurile mămiceşti, site-ul babycenter.com şi o carte despre sarcină şi despre primii trei ani ai copilului (cu poze :D). Dar liniştea nu a durat prea mult. Şi asta pentru că, odată cu venirea Alexiei pe lume, grijile au crescut. Mă uitam pe net, de regulă pe bloguri, forumuri şi siteuri medicale, pentru cel mai mic gest al copilului. Recunosc, eram ultra-extra-mega speriată, disperată, speriată (iar)! Nici bine nu m-am mai liniştit, că a venit Măria Sa Diversificarea. Ei, aici a fost o adevărată nebunie! Nu ştiam nimic despre nimic. Citeam site-uri şi bloguri la greu, găseam (iar) informaţii care se contraziceau, iar pediatra îmi spunea mereu să mă bazez pe feelingul meu. Aşa că, în linii mari, am respectat indicaţiile ei, o întrebam mereu atunci când voiam să introduc ceva nou în alimentaţia Alexiei, apoi, într-un final, feelingul meu avea drept de veto.


Un exemplu în cazul feelingului meu: introducerea iaurtului în alimentaţia Alexiei. Am citit câte-n lună şi în stele despre acest pas. Pentru că mai multe mămici spuneau să nu îi dau copilului produse Danone pentru că sunt făcute din tot soiul de bazaconii, am zis că or şti ele ceva. Şi nu i-am dat nimic de la Danone. Asta până la un anişor şi ceva, când m-am trezit că Alexia vine de la creşă cu un pot de Danone Nutriday Uşor. Am făcut precum taurul! Dar mi-am zis că, înainte să sar la beregata educatoarei, mai bine o iau uşurel la întrebări. ”E al treilea pe ziua de azi, că a tot cerut”, mi-a spus ea. Aşa mi-am explicat de ce fetei mele nu-i mai plăceau iaurturile pe care i le dădeam eu acasă. Apoi, uşor uşor, am mai încercat şi alte produse Danone, şi, surpriză, i-au plăcut şi nici nu i-au crescut coarne, degete în plus sau mai ştiu eu ce trebuia să îi crească aşa cum susţineau adepţii teoriilor conspirative create în jurul acestui brand. Cât de tare i-a plăcut, poţi vedea şi aici.

Recent, am avut ocazia să mă lămuresc chiar la faţa locului că produsele Danone nu se fac din cine ştie ce bazaconii. M-am bazat pe ideea că mai bine aflu direct de la sursă cum se fabrică produsele cu pricina. Ba chiar am acceptat încântată să testez un nou produs: Danonino brânzică natur. Sincer, pe mine, personal, nu m-a dat prea tare pe spate. Pentru că eu nu sunt o mare consumatoare de lactate. Dar nici nu mi-a displăcut total. În schimb fii-mea mănâncă dintr-un foc 4 poturi de Danonino brânzică natur. Şi asta că o opresc eu ca să-i mai pot da şi altceva!
Iar dacă tot am pomenit de sursele de informare, iată aici câteva informaţii despre noul produs.

Ca să revin la tema acestei postări, şi anume la sursele de informare, vă întreb pe voi: care sunt sursele voastre de încredere la care apelaţi atunci când căutaţi răspunsuri la întrebări legate de creşterea copilului?

În cazul meu, eu apelez, în ordine, la: internet (iar aici sunt incluse blogurile, forumurile, siteurile de specialitate), mămicile din jurul meu, doctor şi, fireşte, feeling, sau instinctul matern, cum i se mai spune.

Acest articol face parte dintr-o campanie
de dialog cu mamele, iniţiată de Danone.

20 Comments

  1. marca Danone a avut mari probleme. le cunosc intreaga poveste. Daca iti amintesti un scandal mare a fost cand medicul care recomanda sa mancam Danone – s-a dovedit a nu exista in realitate. E adevarat! Nu as putea sa mai am incredere in marca asta niciodata. dar fiecare cu alegerea ei,..

    1. La fabrică am cunoscut unul dintre experţii care apăreau în reclamele lor. Iniţial, şi eu am crezut că persoanele din reclame sunt fie actori, la început de drum, fie figuranţi. Dar, uite că Iolanda, unul dintre experţii din reclamele Danone, chiar există. Eu m-am convins pe pielea mea, aşa cum spuneam, că nu apar nu ştiu ce efecte secundare de la prosudele lor. Şi eu făceam parte din tabăra celor care erau împotriva acestui brand, dar m-am convins că lucrurile nu sunt chiar atât de negre cu ei.

  2. Uite ca ordinea mea este doctor, doctor, doctor:) (am doi pediatri la Medlife la care merg in mod constant cu Costin si ii stiu tot istoricul, ne ajuta si faptul ca la ei i-au facut de la inceput un caiet in care ii sunt trecute toate informatiile la fiecare consultatie- masuratori, probleme, investigatii, diversificare si meniuri pe varste, medicamente; plus un dosar cu analize in ordine cronologica) si medicul de familie al lui Costin care este si pediatru (la ea ajung rar, e foarte bun si din acest motiv foarte-foarte aglomerata si am oroare de stat pe la cozi, iar acasa vine greu); apoi Internet- site-uri de specialitate, bloguri mamicesti si altele. Si cand sunt pareri care se bat cap in cap instinctul meu matern si experientele anterioare cu Costin functioneaza de minune.
    In disperare de cauza, cand n-a mai vrut nici un fel de iaurt bio si a renuntat subit si la laptele praf, neacceptandu-l nici pe ala de consum din comert, am incercat si eu Danone, inclusiv alea cu creme si pudding si alte orori…rezultat bleah total la Costin; le-am mancat eu si taica-su. 🙂

    1. @Cristina, si ai gasit doctori informati si in legatura cu alimentele ne-traditionale? tip bulgur, quinoa, goji, samd Daca da, ai niste doctori super tari! 🙂

      1. Nu, nu cred ca stiu, desi sunt si mame destul de moderne, nu numai doctori, oricum pentru asta am trecut in lista cu surse de informare si internet, site-uri si bloguri mamicesti.:-)
        Sincer de bulgur am citit la tine, de goji intr-un regim, de quinoa pe blogul Degeticai, dar doar am citit, atat. Nu m-a interesat sa caut mai departe detalii si nici nu stiu daca o sa le gatesc.
        La momentul asta sunt prinsa cu Costinin alte probleme, el este si groaznic de restrictiv la mancare ( nu mai accepta lapte, iaurt, suc de fructe, mamaliga, alte fructe in afara de para, mar, banana, deci sa-i introduc goji ar fi ultima mea problema), abia am timp sa gatesc pentru noi toti, daramite pentru el in special. Am ales sa gatesc simplu, mai sanatos, mai light, dar pentru toti. Iar taica-su e la fel de pretentios si restrictiv la mancare, deci n-ar accepta in veci ceva ce nu i-a gatit si maica-sa care sigur nu i-a gatit quinoa.:-) La un moment dat am vrut mai multe, conjunctura nu a fost cea mai favorabila, am ales pana la urma un stil mai clasic, traditionalist, romanesc, sezonier.
        Te dezamagesc, asta e. Asta e realitatea noastra de acum, asta e tot ce pot sa fac la momentul asta. Nu am timp sa ma pierd in detalii culinare, merg pe ce stiu, trebuie sa-mi dramuiesc timpul si sa-mi pastrez energia pentru chestiuni esentiale pentru noi acum. Mai tarziu mai vedem, mai citim, ne mai interesam…
        Iar pentru stilul nostru de viata actual doctorii stiu suficiente.

        1. cum sa ma dezamagesti 🙂 … eu prefer sa caut alimente bogate in minerale si vitamine tocmai pentru ca si la noi exista nazuri la mancare… decat putin si sarac in minerale si vitamine mai bine putin si mai bogat. Nu toate alimentele noi au fost si bune. 🙂 Pe unele nu le-am mancat nici eu .. dar altele sunt mare hit! Goji se serveste pe post de “bombama” (bomboana) iar bulgurul e “orejel bun-bun, mami!” Le-am incercat mai pe toate de care am auzit… nu am pastrat decat ce mi s-a parut usor de preparat si care a fost acceptat usor… O sa ai si tu timp sa experimentezi… dupa ce va linistiti. Sunt sigura ca se va intampla curand. 🙂

          1. Doamnă, mi-ai dat de lucru. O să caut şi eu prin perindările mele în hipermarketuri ”bombame” şi ”orejele”. nu de alta, dar şi eu am o mofturoasă acasă. şi nu mă refer la Kyra 🙂

  3. Salutare, eu stiu ca odata cu intrarea marcii de lactate israeliene Tnuva pe piata din Romania au si aparut speculatii cum ca cei de la Danone fac si dreg si o fi si o pati… Nu sunt adepta teoriei conspiratiilor da cred ca este vorba de o campanie de denigrare dusa mascat de catre competitorii de pe piata!

    1. Eu sunt convinsă că întotdeauna concurenţii fac tot posibilul să le dea la gioale rivalilor, dar refuz să cred că o altă companie respectabilă s-a dedat la campanii atât de mizere. Dacă s-ar dovedi că, într-adevăr, aşa au stat lucrurile, atunci o astfel de campanie ar spune multe lucruri despre cei care ar fi iniţiat-o… Şi nu lucruri plăcute

  4. Problemele cu Danone au fost cu cativa ani inainte sa intre Tnuva pe piata romaneasca. Dar, cred ce spune Cristina, sunt sigura ca si-au invat lectia si fiind o marca destul de veche acum, au avut timp sa repare ce a fost gresit. Eu am ideea asta ca o marca mai veche, mai experimentata e intotdeauna mai buna decat una tinerica. Galuscuta mea are 9 luni si un pic, dar sa stii Cristina ca si eu am schimbat meniurile pt mine si tati, pt ca in curand vom manca toti la o masa si ne pregatim sa mancam cat mai sanatos, bio, cat mai aproape de natural. Avantujul este ca cu cat e mai simplu gatita o mancare, cu atat e mai sanatoasa. Abia astept sa aud parerile voastre despre goji, bulgur si quinoa, de la cat se pot introduce si ce experiente ati avut cu ele pana acum. pupici

    1. Adriatina, campaniile astea, cred eu, pot fi ”importate” sau iniţiate cu ceva timp înainte de intrarea unora sau altora pe piată pentru a pregăti terenul nou venitului… Oricum, o mare companie, zic eu, nu şi-ar permite să umble cu cioara vopsită. Nu de alta, dar ar pierde mult mai mult decât a câştigat dacă s-ar dovedi matrapazlâcurile.

  5. Sunt medic veterinar si pot sa va spun din cate ferme am vizitat produsele Tnuva lucreaza in cele mai bune conditii de igienica si de calitate. Am fost anul trecut in vizita la ferma lor si am ramas surprinsa cat de strict cu curat se lucreaza

  6. Pana la urma nu este chiar asa de rau Danone, mai ales ca nu prea îsi permit ei sa faca brandul de ras.

  7. si eu am rh negativ am doua fetite sanatoase dar ne mai dorim un bebelus si nu stiu ce sa facem ? medicul ginecolog a spus ca fiind mare distanta de la prima nastere (15 ani ) corpul meu a uitat sa mai produca anticorpi care sa afecteze fatul dar mie nu prea imi vine a crede si chiar nu stiu ce sa fac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close