BANNER-campanie-da mama ai voie

Tu, mamă, eşti cea care decide ce e mai bine pentru copilul tău. #DaMamăAiVoie

Oana Calnegru, psihoterapeut relaţional și autor pe paginadepsihologie.ro, s-a alăturat susținătorilor campaniei ”Da, mamă, ai voie”. Ea este coordonator de programe şi trainer în cadrul Asociaţiei Multiculturale de Psihologie şi Psihoterapie, membru în Colegiul Psihologilor. ”Sunt mamă a doi copii şi partener de viaţă pe termen lung” spune Oana despre ea.

Oana Clanegru

Cum spuneam și mai sus, Oana s-a alăturat frumoasei echipe de susținători #DaMamăAiVoie, a citit cele 10 puncte despre care am scris eu în postarea de la care am pornit această campanie și a vorbit despre fiecare în parte, din punctul de vedere al specialistului. Fără alte cuvinte de prisos, iată și părerea Oanei Calnegru, psihoterapeut relaţional și autor pe paginadepsihologie.ro.

Da, mamă, ai voie să te distrezi, să vrei să fugi de acasă, să vrei și să CERI timp doar pentru tine.

​Avem nevoie să ne umplem bateriile, fie că o facem departe de casă, printr-o activitate care este antrenantă, fie că este într-o altă cameră, cu o carte în mână, pe canapea, la un film sau, pur şi simplu, savurând un ceai sau o cafea. “Me-time” este preţios, și mai ales necesar, deoarece o mamă are în permanență grija împlinirii nevoilor copilului ei.

O atitudine constantă de sacrificiu sau de subjugare a propriilor nevoi va epuiza mama de resurse. În cele din urmă, dacă mama nu are bateriile cât de cât încărcate, nu va avea forţa să împlinească adecvat nevoile copilului.

Așadar, da, mamă, timpul tău pentru tine și împlinirea propriilor nevoi sunt precum masca de oxigen pe care ne-o punem noi prima dată într-un avion depresurizat, pentru a putea apoi pune masca de oxigen copilului.

Da, mamă, ai voie să plângi, să țipi, să te enervezi, să te pierzi cu firea. Fă toate astea, te ajută, te eliberează.

Odată devenite mame, nu ne anulăm, ca prin magie, esenţa de ființă umană. Aşadar, da! (mai ales) mamele au emoții! Și de multe ori aceste emoții sunt resimțite în mod copleșitor. Viața unei mame, este adesea marcată de oboseală acumulată, de o presiune constantă a îndeplinirii infinitelor sarcini, iar în acest context gradul de irascibilitate este mult mai crescut şi autoreglarea emoţională este dificilă.

Indicat este să le dăm voie emoțiilor ”să iasă” din noi, să le manifestăm, ci nu să le anulăm sau ignorăm, nici să le înăbușim. Să ne identificăm emoțiile și să înțelegem că ele au un rol, că ele semnalizează ceva în corpul nostru. Câteodată, însă, aceste emoții ies vulcanic din noi, chiar exagerat. Atunci când simțim că felul în care am manifestat aceste emoții în exterior ar putea răni pe cei din jur, merită să ştim că întotdeauna putem să ne cerem scuze și să reparăm astfel ”daunele” relaționale produse. Mai mult, suntem un model bun de asumare a comportamentelor noastre pentru copiii noștri.

  Da, mamă, ai voie să greșești, să nu fii perfectăsă îți fie frică. Nimeni nu s-a născut învățat, nimeni nu știe cum e să fie părintele copilului tău! Meseria de părinte o învățăm cu toții, din mers. Nu există rețete, totul este o descoperire. O autodescoperire, în fond.

Rolul de mamă se învaţă. Ca orice alt rol pe care îl jucăm în viaţa noastră -de fiică, de soţie sau de prietenă. Acestea sunt roluri pe care le dezvoltăm doar în relaţie cu persoane semnificative şi au la bază interacţiunea – adică un balans al împlinirii nevoilor, al regulilor, al aşteptărilor şi al proiecţiilor. Orice proces de învăţare presupune încercare şi eroare. Altfel spus, greşeala face parte din proces. Este firesc să ai îngrijorări şi să resimţi frică atunci când faci încercări sau când eşti la început de drum în călătoria ta alături de copilul tău.

Da, mamă, ai voie să spui nu. Nu îmi atinge copilul, nu-mi pupa copilul, nu-mi spune cum să-mi cresc copilul, nu-mi amenința copilul cu doctorul sau cu polițistul. Nu vreau să primesc sfaturi gratuite.

În mod natural, avem o dificultate de a spune ”nu”, pentru că avem o serie de credinţe cu referire la imposibilitatea de a refuza.

Însă, să poţi pune limite este esențial. Câteodată poate fi vital sau doar important din perspectiva educaţiei pe care o oferi copilului. Dar, ca să poţi pune aceste limite, este necesar să te cunoşti bine, mamă!

Să-ţi cunoşti valorile pentru a le putea afirma, să fii conştientă de propriile calităţi dar şi de vulnerabilităţile tale. Un proces bun de auto-cunoaștere nu îl va mai face pe ”nu” atât de dificil, pentru că vei învăța să-l rostești cu asumare și grijă față de nevoile tale și ale micuțului tău.

BANNER da mama ai voie homepage

Da, mamă, ai voie să arăți oricum. Poți fi al naibii de sexy, poți fi trasă prin inel, dar poți fi și opusul fotomodelelor din reviste. Da, mamă, ai voie să fii pufoasă și să nu îți faci complexe din acest motiv. Nu numărul kilogramelor te reprezintă.

Imaginea corporală adesea suferă modificări odată cu sarcina şi după naştere. Este o urmare firească a unui proces natural. Însă, această imagine poate fi resimțită dureros, încărcată de emoții de rușine sau de dezgust din cauza felului în care unele mame o asociază în mintea lor. Un prim pas este să accept schimbarea prin care trece corpul meu de femeie ce a traversat această etapă în care am fost cuptorul în care ”a dospit” o altă ființă umană. Odată acceptat și integrat acest gând, mă poate ajuta să fac mult mai bine faţă situaţiei – fie că încerc să depun un efort în a-mi recăpăta formele anterioare, fie ca aleg să nu fac nimic în acest sens și să mă bucur de corpul meu așa cum este el acum.

Da, mamă, ai voie să alegi dacă îți crești copilul alături de tatăl biologic sau nu. Decât o familie falsă, cu neînțelegeri, fără iubire, mai bine o mamă singură cu un copil. Doi, sau trei sau câți or fi. Iubirea e cea care contează.

Aşa cum spuneau soţii Gottman ”cel mai bun cadou pe care îl putem face copiilor noştri este o relaţie trainică şi fericită cu partenerul de viaţă.”

Fie că este alături de părintele biologic or ba, orice copil are dreptul să cunoască un model parental bun, bazat pe grijă, înţelegere, respect, iubire și reciprocitate.

Da, mamă, ai voie să alăptezi oriunde. Nu este nimic obscen sau ilegal în a-ți hrăni puiul la sân în public. Da, mamă, ai voie să nu te simți vinovată dacă îți hrănești copilul exclusiv la sân sau cu lapte formulă. Dacă nu ai alăptat, nu înseamnă că ești o mamă rea. Sau mai puțin mamă. Iubirea, asta te definește ca mamă. Dragostea și grija ta pentru copil contează mai mult decât orice pe lume.

Oricare ar fi felul în care o mamă alege să-şi hrănească bebeluşul, alăptat la sân sau cu lapte din formula – este în regulă. Important este ca bebeluşul să beneficieze de o interacțiune constantă și plină de grijă și iubire din partea cel puțin a unui adult semnificativ pentru el. Și desigur, bebelușii pot fi hrăniți oriunde, atunci când au această nevoie.

Da, mamă, ai voie să alegi cum îți îmbraci copilul. Nu există culori doar pentru fete și doar pentru băieți. Nu vine apocalipsa dacă nu îți îmbraci gemenii identic.

Suntem aserviți acestor stereotipii de gen (băieţii poartă albastru, fetiţele se îmbracă în roz, iar gemenii se îmbracă la fel) deoarece asta este ceea ce am învăţat la un moment dat şi am integrat acest aspect ca fiind un ”simţ comun” al culturii în care trăim. Continuăm să ne supunem acestor stereotipii pentru că ele ne pot ajuta să luăm decizii rapide. Dar, este absolut în regulă să nu ne supunem acestor tipare, dacă acestea nu ni se potrivesc sau nu sunt congruente cu valorile familiei noastre.

Tu, mamă, eşti cea care decide ce este mai bine pentru copilul tău. Tu eşti cea care îl cunoaşte cel mai bine. Ai încredere în instinctul tău natural, deoarece el este cel care te poate ghida cel mai bine în job-ul tău de mamă.

Da, mamă, ai voie să ai viață intimă, să te încui cu partenerul tău în cameră, după ce ai adormit copilul/copii și să vă faceți de cap. Sau să” fugi” câteva zile de acasă, împreună cu partenerul tău, să vă acordați timp doar vouă, doar relației voastre. A fi mamă nu înseamnă că te-ai călugărit, sau că spui” Adio” dorințelor și fanteziilor sexuale.

Odată cu apariţia bebeluşului în familie și viaţa intimă a cuplului poate suferi schimbări; interacţiunea erotică alunecă câteva puncte în jos pe lista de priorități a mamei, ba chiar dispare de tot de pe aceasta lista, iar tații adesea ajung să resimtă frustrare și deznădejde datorită acestei perspective. Însă e bine de știut că interacțiunea intimă, apropierea fizică între parteneri antrenează sentimentul de conectare și întărește legătura adulților, iar acest aspect este resimțit ca un beneficiu major pentru toți membrii familiei.

Da, mamă, ai voie să nu îți faci griji dacă nu ai un copil rupt din statistici, care nu se ridică, nu stă în fund, nu spune X cuvinte la vârsta de…

Este în natura firii umane să aibă particularitatea unicității, iar acest lucru se poate traduce și prin faptul că fiecare copil are propriul lui ritm de dezvoltare, propriul lui fel de a fi și de a se manifesta.

Citește și celelalte articole din seria #DaMamăAiVoie:

Da, mamă, ai voie” s-a auzit și la Europa FM. Oficial, sunt ”Omul bravo”.

Gabriela Maalouf, despre campania ”Da, mamă, ai voie!” Cum este o mamă bună?”  

Mirela Retegan spune ”Da, mamă, ai voie!”  

Ce spun tații despre campania ”Da, mamă, ai voie!” 

Urania Cremene: „Da, mamă, ai voie să plângi” 

Da, mamă, ai voie! Să te distrezi, să greșești, să țipi, să spui ”Nu”, să alăptezi sau nu…

Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag. Mă poți urmări și pe FACEBOOKpe INSTAGRAMdar și pe YOUTUBE (unde te aștept să dai Subscribe).
Te poți abona la NEWSLETTER și vei primi, o dată pe lună, un e-mail de la mine cu o parte dintre articolele publicate.

Join 18K other subscribers

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close