ecografie 27 de saptamani

Înainte de orice, vreau să vă spun că nu sunt medic, nu pot oferi răspunsuri la întrebări de genul ”Pot să fac un copil dacă am RH negativ și tatăl pozitiv?”, ”Mai pot face copil dacă am RH negativ?”. La acestea și altele de genul, cel mai în măsură să vă răspundă este un medic. Aici eu dar vă spun povestea mea, una cu happy end. Așadar, cel mai indicat în chestiuni medicale este să întrebați un doctor, sau doi, sau câți vreți voi, și să țineți cont doar de recomandările primite de la persoana avizată.

Mă număr printre femeile care au RH negativ, iar soţul RH pozitiv –  combinaţie despre care, atunci când am aflat că sunt însărcinată, ştiam doar că poate dăuna grav sănătăţii bebeluşului. Atât, şi nimic în plus. M-am panicat destul de tare şi asta pentru că mi-am dorit acest copil mai mult decât orice, chiar şi cu riscul de a-mi pune în pericol sănătatea, dar nu şi pe a puiului meu. Medicul la care mergeam la vremea aceea nu a reuşit să mă liniştească, să-mi spună clar că nu am motive reale de îngrijorare, ci s-a mulţumit să-mi zică: „Lasă, că vedem noi pe parcurs ce se întâmplă cu RH-ul tău”. Bine-bine, da’ nu vreau să mă trezesc prin luna a 6-a că bebe are de suferit de pe urma RH-ului meu – i-am zis eu. La care el mi-a replicat senin: „mai e drum lung până atunci”.
Pentru că tot ce citisem pe net despre combinaţia asta fatală m-a făcut să văd lucrurile mai mult în negru – iată o dovadă că excesul de informaţii dăunează grav liniştii – am căuatat cazuri similare cu al meu. Şi am găsit unul chiar în anturajul meu. Aşa că Diana, mămica a doi copii superbi şi perfect sănătoşi, posesoare de RH negativ (al cărei soţ e şi el posesor de RH pozitiv), m-a luat de mânuţă şi m-a dus la medicul ei. Doamna doctor, zâmbăreaţă, amabilă, drăguţă, m-a liniştit din câteva cuvinte: „Trebuie să facem nişte analize specifice la anumite intervale şi în funcţie de rezultat vom şti sigur ce putem face. Nu ai ce vaccin să îţi faci acum după ce ai rămas gravidă”. După ce mi-a spus astea, mi-a înmânat o fişă pe care scrisese etapele urmăririi sarcinii, după care, zâmbind larg, mi-a zis că mă costă 250 de lei consultaţia. Mi-a căzut cerul în cap când am auzit suma (era de aproape 3 ori mai mare decât la medicul meu). Am tăcut, am înghiţit, am plătit şi am mers mai departe cu ea. Am zis că trebuie să strâng cureaua, să dau banu’, că tanti e tare pe meserie (că d-aia era coada aşa de mare la ea), ştie să-mi explice ce şi cum şi asta e… Bine, în timp s-a dovedit că pe femeie o interesau doar banii şi după ce mi-a spus că bebelul meu are şanse să iasă cu sindromul Down, am schimbat-o. Şi iată-mă cum, în luna a 7-a, tremurândă şi plânsă am ajuns la un alt doctor. De data asta am nimerit bine. Omul mi-a explicat că madama (colegă de-a lui) scrisese greşit nişte date legate de vârsta fătului şi de aceea rezultatele bitestului au arătat că micuţa mea ar avea Down. Iar naşterea a fost ok. Deşi voiam să nasc natural, am ajuns, totuşi, la cezariană. Dar îi voi fi mereu recunoscătoare doctorului Varlas Valentin pentru ajutor. Un super doctor!

Revenind la RH, vreau să vă spun că nu e dracul atât de negru în privinţa combinaţiei RH negativ-RH pozitiv. Mai ales în cazul primei sarcini. Însă, eu eram la a doua (prima nu a mai ajuns la termen :( ). Faptul că am căutat zile la rând pe net ce poate păţi bebe din cauza RH-ului meu nu a făcut decât să mă streseze şi mai mult. Acum, Alexia e perfect sănătoasă. Ba chiar neonatologul din maternitate s-a mirat că Alexia nu a făcut icter ca toţi copiii şi nici icter de RH, care e o altă treabă.

Luând în calcul vârsta mea înaintată şi faptul că nu făcusem vaccin după sarcina anterioră, era un risc destul de ridicat ca bebe să aibă ceva probleme de sănătate. DAR lucrurile astea s-ar fi putut afla încă din timpul sarcinii prin intermediul dozărilor hormonale – nişte analize de sânge făcute la un anumit interval pentru a urmări nivelul de anicorpi anti D. În cazul meu, aceştia au fost tot timpul sarcinii cu mult sub limita de “alarmă”, aşa că nu a trebuit să îmi fac griji, deşi nu a mai fost nevoie să fac nu ştiu ce injecţii. În concluzie, atâta timp cât anicorpii anti D stau cuminţi, nu aveşi de ce să vă temeţi. Iar starea lor e verificată încă din primul trimestru de sarcină.Situatiile mai complicate apar in cazul in care o femeie cu Rh negativ are o sarcina cu Rh pozitiv. Anticorpi materni vor ataca celulele de sange ale fatului, iar in functie de concentratia anticorpilor pot sa apara situatii destul de complicate.

În cazul în care o femeie cu Rh negativ are o sarcină cu Rh pozitiv, anticorpi materni vor ataca celulele de sânge ale fătului, iar în funcâie de concentrația anticorpilor pot să apară situații destul de complicate. Cum stă treaba cu RH-ul ăsta, găsiți și pe suntmămică.ro, unde sunt explicate pe înțelesul tuturor.

 

8 Comments

 1. Daca eu am Rh negativ, sotul meu trebuie sa-l aiba la fel ca sa nu fie probleme?

  • De preferat. Dar, cum este și exemplul meu, și combinația de RH negativ (mama) cu RH pozitiv (tatăl) nu este un capăt de țară

 2. Buna, am citit ca :
  “La o mama cu Rh negativ si sot Rh pozitiv, dupa prima sarcina sau avort se administreaza imunoglobuline anti factor Rh, pentru ca organismul odata ce beneficiaza de acesti anticorpi din exterior nu mai produce singur imunoglobuline”
  Dar daca situatia e inversa, adica mama are Rh pozitiv si tatal are Rh negativ, mai e neceara acea injectie dupa prima nastere? Dar acum in timpul sarcinii (luna a noua mai exact) se mai impune vreun tratament pentru mama sau bebe? Sau imediat dupa nastere? Repet : mama are Rh pozitiv si tatal Rh negativ.
  Multumesc

 3. Buna! Nici eu nu am facut vaccinul dupa prima sarcina care a fost acum 11 ani….intre timp am mai avut vreo doua chiuretaje….acum imi doresc din nou un copil si nu stiu ce sa fac :(((

  • Cel mai avizat răspuns ți-l poate da un medic ginecolog. Întreabă în anturajul tău mamele cu rh negativ, care au născut fără probleme. Află ce medici au avut ele. Succes!

 4. Cu ce Rh ai nascut fetita? Am inteles ca in functie de Rh-ul ei trb facut vaccinul acela in 72h, daca e pozitiv(asta daca mai am de gand sa fac inca un bebe). Si eu tot posesoare de Rh negativ sunt, astept tot fetita, intr-o sapt.

Lasă un comentariu