ecografie 27 de saptamani

Înainte de orice, vreau să vă spun că nu sunt medic. Nu pot oferi răspunsuri la întrebări de genul ”Pot să fac un copil dacă am RH negativ și tatăl pozitiv?”. Sau ”Mai pot face copil dacă am RH negativ?”. La acestea și altele de genul, cel mai în măsură să vă răspundă este un medic. Aici eu dar vă spun povestea mea, una cu happy end. Așadar, cel mai indicat în chestiuni medicale este să întrebați un doctor. Sau doi, sau câți vreți voi! Și să țineți cont doar de recomandările primite de la persoana avizată!

Mă număr printre femeile care au RH negativ, iar soţul RH pozitiv. Combinaţie despre care, atunci când am aflat că sunt însărcinată, ştiam doar că poate dăuna grav sănătăţii bebeluşului. Atât, şi nimic în plus. M-am panicat destul de tare. Și asta pentru că mi-am dorit acest copil mai mult decât orice. Chiar şi cu riscul de a-mi pune în pericol sănătatea, dar nu şi pe a puiului meu.

Medicul la care mergeam la vremea aceea nu a reuşit să mă liniştească, să-mi spună clar că nu am motive reale de îngrijorare. Ci s-a mulţumit să-mi zică: „Lasă, că vedem noi pe parcurs ce se întâmplă cu RH-ul tău”. Bine-bine, da’ nu vreau să mă trezesc prin luna a 6-a că bebe are de suferit de pe urma RH-ului meu – i-am zis eu. La care el mi-a replicat senin: „mai e drum lung până atunci”.

Pentru că tot ce citisem pe net despre combinaţia asta fatală m-a făcut să văd lucrurile mai mult în negru – iată o dovadă că excesul de informaţii dăunează grav liniştii – am căuatat cazuri similare cu al meu. Şi am găsit unul chiar în anturajul meu. Diana, mămică a doi copii superbi şi perfect sănătoşi, posesoare de RH negativ (al cărei soţ e şi el posesor de RH pozitiv), m-a luat de mânuţă şi m-a dus la medicul ei. Doamna doctor, zâmbăreaţă, amabilă, drăguţă, m-a liniştit din câteva cuvinte:

„Trebuie să facem nişte analize specifice la anumite intervale şi în funcţie de rezultat vom şti sigur ce putem face. Nu ai ce vaccin să îţi faci acum după ce ai rămas gravidă”.

După ce mi-a spus astea, mi-a înmânat o fişă pe care scrisese etapele urmăririi sarcinii, după care, zâmbind larg, mi-a zis că mă costă 250 de lei consultaţia. Mi-a căzut cerul în cap când am auzit suma! Era de 3 ori mai mare decât la medicul meu.  Eram în 2009! Am tăcut, am înghiţit, am plătit şi am mers mai departe cu ea. Am zis că trebuie să strâng cureaua, să dau banu’, că tanti e tare pe meserie. Că d-aia era coada aşa de mare la ea! Că ştie să-mi explice ce şi cum şi asta e…

Bine, în timp s-a dovedit că pe femeie o interesau doar banii. Iar după ce mi-a spus că bebelul meu are risc crescut de sindromul Down, am schimbat-o. Şi iată-mă cum, în luna a 7-a, tremurândă şi plânsă, am ajuns la un alt doctor. De data asta am nimerit bine.

Omul mi-a explicat că madama (colegă de-a lui) scrisese greşit nişte date legate de vârsta fătului. De aceea rezultatele bitestului au arătat că micuţa mea ar avea Down. Iar naşterea a fost ok. Deşi voiam să nasc natural, am ajuns, totuşi, la cezariană. Dar îi voi fi mereu recunoscătoare doctorului Varlas Valentin pentru ajutor. Un super doctor!

Revenind la RH, vreau să vă spun că nu e dracul atât de negru în privinţa combinaţiei RH negativ-RH pozitiv. Mai ales în cazul primei sarcini. Însă, eu eram la a doua. Faptul că am căutat zile la rând pe net ce poate păţi bebe din cauza RH-ului meu nu a făcut decât să mă streseze şi mai mult.

Acum, Alexia e perfect sănătoasă. Ba chiar neonatologul din maternitate s-a mirat că nu a făcut icter. Căci toţi copiii fac. Ba chiar, cică, se poate face și icter de RH, care e o altă treabă. Pe care, iar, fii-mea nu l-a făcut.

Luând în calcul vârsta mea înaintată (34 de ani) şi faptul că NU făcusem vaccin după sarcina anterioară, era un risc destul de ridicat ca bebe să aibă ceva probleme de sănătate. DAR lucrurile astea s-au putut afla încă din timpul sarcinii. Prin intermediul DOZĂRILOR HORMONALE – nişte analize de sânge făcute la un anumit interval pentru a urmări nivelul de anicorpi anti D.

În cazul meu, aceştia au fost tot timpul sarcinii cu mult sub limita de “alarmă”. Aşa că nu a trebuit să îmi fac griji, deşi nu a mai fost nevoie să fac nu ştiu ce injecţii. În concluzie, atâta timp cât anicorpii anti D stau cuminţi, nu aveți de ce să vă temeţi. Iar starea lor e verificată încă din primul trimestru de sarcină.

Situatiile mai complicate apar în cazul în care o femeie cu Rh negativ are o sarcină cu Rh pozitiv.

În cazul în care o femeie cu Rh negativ are o sarcină cu Rh pozitiv, anticorpi materni vor ataca celulele de sânge ale fătului, iar în funcție de concentrația anticorpilor pot să apară situații destul de complicate. Cum stă treaba cu RH-ul ăsta, găsiți și pe suntmămică.ro, unde sunt explicate pe înțelesul tuturor.

Așadar, povestea mea de rh negativ + sarcină  este cu happy end!

Dacă ți-a plăcut (sau nu) ce-am scris, mi-aș dori foarte tare să mi-o spui. Cu un mic comentariu, cu un share, cu un like… Mă găsești și pe Facebook și pe Instagram. Iar dacă vrei să fii la zi cu postările mele, poți introduce adresa ta de e-mail acolo unde scrie ”Abonare  via e-mail”. Eu îți mulțumesc frumos că ai intrat pe blog și te mai aștept cu drag.

14 Comments

 1. Poate sa fie probleme din cauza rh negativ si la prima sarcina. Asa am patit eu, s-a oprit din evolutie la 4 saptamani si cateva zile.

 2. Buna! Eu am pierdut primul copil in 2010 la 1 luna si un pic si atunci medicul de garda nu mia zis nimica despre rh-ul meu si dak mai pot sa fac copii fara griji .Asa ca dupa 1 an am decis sa mai facem un bebe dar cu acesta am avut un avort si medicul azis ca era oprit din evolutie de 2 sap din cauza acestui rh si ca n pot sa duc alte sarcini pana la capat.dupa ce ma curatat mia zis cv depre un vaccin dar se face la comanda si nu ii sigur k se gaseste in farmacie doar la comanda asa k nu am putut face injectia aia k nu ajunse la timp.intrebarea mea este dak mai pot face copii dupa toate astea sau trebuie sa urmez vreun un tratament?ne dorim ft mult un bebe dar imi este frica sa nu patesc ca la celelalte

 3. medicul ginecolog este cel mai în măsură să îți răspundă la această întrebare. Eu nu sunt medic

 4. Buna eu am rh negativ si soțul pozitiv si am doi copii si ne mai dorim unul ar fi vro problema amandoi copiii au rh negativ

 5. Sunt mamica unei fetite superbe de opt luni, o mamica cu Rh negativ, si un bebe cu Rh pozitiv, precum cel al tatalui. Inaintea acestei sarcini am mai avut una, care, din nefericire, s-a oprit din evolutie,in primele saptamani. Si atunci, dar si acum, mi s-a administrat imunoglobulina anti factor Rh, pentru a nu avea nici un fel de problema in cazul unei viitoare sarcini. Desi mi-a fost teama pe tot parcursul sarcinii ca nu cumva sa-mi fie afectat fatul, nu am avut nici un fel de probleme, insa mentionez ca am facut periodic analizele cerute de medicul meu

 6. De preferat. Dar, cum este și exemplul meu, și combinația de RH negativ (mama) cu RH pozitiv (tatăl) nu este un capăt de țară

 7. Daca eu am Rh negativ, sotul meu trebuie sa-l aiba la fel ca sa nu fie probleme?

 8. cel mai în măsură să îți răspundă este un medic ginecolog.

 9. Buna, am citit ca :
  “La o mama cu Rh negativ si sot Rh pozitiv, dupa prima sarcina sau avort se administreaza imunoglobuline anti factor Rh, pentru ca organismul odata ce beneficiaza de acesti anticorpi din exterior nu mai produce singur imunoglobuline”
  Dar daca situatia e inversa, adica mama are Rh pozitiv si tatal are Rh negativ, mai e neceara acea injectie dupa prima nastere? Dar acum in timpul sarcinii (luna a noua mai exact) se mai impune vreun tratament pentru mama sau bebe? Sau imediat dupa nastere? Repet : mama are Rh pozitiv si tatal Rh negativ.
  Multumesc

 10. Cel mai avizat răspuns ți-l poate da un medic ginecolog. Întreabă în anturajul tău mamele cu rh negativ, care au născut fără probleme. Află ce medici au avut ele. Succes!

 11. Buna! Nici eu nu am facut vaccinul dupa prima sarcina care a fost acum 11 ani….intre timp am mai avut vreo doua chiuretaje….acum imi doresc din nou un copil si nu stiu ce sa fac :(((

 12. ea are pozitiv

 13. Cu ce Rh ai nascut fetita? Am inteles ca in functie de Rh-ul ei trb facut vaccinul acela in 72h, daca e pozitiv(asta daca mai am de gand sa fac inca un bebe). Si eu tot posesoare de Rh negativ sunt, astept tot fetita, intr-o sapt.

Leave Your Reply