Reţete în imagini – Plăcintă cu dovleac şi nucă

placinta de dovleac (11)

Îmi place la nebunie plăcinta cu dovleac. Încă din copilărie. Dacă ar fi după mine, aș mânca plăcintă cu dovleac dimineață, la prânz și seara. Din acest motiv, în congelatorul meu este mereu o puguță cu dovleac ras. Astfel, pot face plăcintă indiferent de sezon.

 

Ingrediente

Aluatul:
– 700 g făină
– un vârf de cuţit cu sare
– două ouă
– un zahăr vanilat
– 25 g drojdie (un cub)
– 350 ml lapte sau apă călduţă
– o lingură zahăr
– 50 ml ulei

Umplutura
– un kilogram dovleac plăcintar
placinta de dovleac (13)

  • 200 g zahăr
  • scorţişoară (eu am folosit cam 3 linguriţe, căci îmi place la nebunie gustul de scorţişoară)
  • două mâini zdravene cu nuci
  • două linguri cu pesmet

Mod de preparare

Am făcut întâi umplutura, ca să aibă timp să se scurgă zeama din dovleacul călit. Aşadar, am curăţat dovleacul, l-am dat pe răzătoarea mare, într-o tigaie mare l-am pus la călit în două tranşe (ca să-mi fie uşor să amestec), am adăugat zahărul şi scorţişoara.

placinta de dovleac (15)

Preţ de 10 minute am tot învârtit, până s-a înmuiat bine şi şi-a lăsat zeama.

placinta de dovleac (16)

L-am pus la scurs în strecurătoare şi l-am lăsat aşa vreo alte 10 minute. Apoi am adăugat pesmetul, ca să mai tragă din sucul rămas

Am trecut la frământat.

Într-un castron am pus făina, sarea, ouăle, zahărul vanilat.

Reţete în imagini - Plăcintă cu dovleac şi nucă

Separat, într-un bol, am dizolvat cubul de drojdie în zahăr, apoi am pus peste ele cam 100 ml din laptele/apa călduţ/ă şi le-am turnat peste făină şi am completat cu restul de lapte/apă rămas/ă. Am amestecat continuu, iniţial cu o furculiţă, apoi cu mâna. Am adăugat uleiul şi am tot amestecat. Coca a devenit elastică şi uşor de manevrat. Am lăsat-o 5-10 minute ”să se odihnească”. Apoi am tăiat-o în 4 bucăţi egale.

Foaia pentru rulouri se face subţire, se pune umplutura de dovleac, se presară nuca

placinta de dovleac1

Apoi am rulat cu grijă, iar prima margine am ”îndesat-o” puţin în umplutură, ca să obţin un model drăguţ, o umplutură în formă de  ”sprirală”  (ca în poza de la începutul postării)

placinta de dovleac (3)

După ce am terminat de rulat, am lipit bine-bine marginea, astfel încât să nu mă trezesc că mi se desface plăcinta la cuptor (am păţit-o, pentru că nu am lipit bine marginea de deasupra…)

placinta de dovleac

Se unge cu pensula înmuiată în gălbenuş de ou pentru un luciu frumos şi se lasă la cuptor până se rumeneşte.

La final se pudrează

Dacă vreţi să impresionaţi cu un alt ”model”, atunci încercaţi varianta ”fâşii”.

Într-o formă rotundă de plăcintă se pune hârtie de copt, peste care se aşază un strat de cocă mai grosuţ decât acela folosit la rulori. Foaia se face mai mare decât forma de plăcintă  Se pune umplutura, apoi se acoperă cu ”fâşii de cocă”

placinta de dovleac (4)
La final, se împachetează marginile din afara formei peste fâşii şi se presează bine. Se unge cu pensula înmuiată în gălbenuş, apoi se dă la cuptor

placinta de dovleac (5)

Se lasă la cuptor până se rumeneşte
placinta de dovleac (7)
După ce s-a răcit, se pudrează
placinta de dovleac (9)

Spor la făcut plăcintă cu dovleac!

Despre diversificare şi alte reţete, am scris aici.

Disclaimer!
Gătesc, dar nu sunt un maestru bucătar. Așa cum mă pricep, mai bine, mai puțin bine, încerc să fac o mâncare comestibilă. Am ars ceapa de nenumărate ori, am aruncat oale-ntregi cu mâncare. Dar așa am învățat să gătesc. Mă descurc onorabil, nu am omorât pe nimeni cu preparatele mele, iar dacă doriți să le încercați, aș fi onorată.

5 Comments

  1. am incercat si eu a iesit super numai ca eu folosesc zahar tos nu farin pt ca este prea fin si nu mai simti asa de bine dulceata !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close